Pred buđenje - Milisav Popović

Zbirka “Pred buđenje” pobudila interesovanje domaće i strane publike

Nakon nagrađivane zbirke priča “Zaboravljena gora”, podgorički pisac Milisav Popović je na prošlogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga premijerno predstavio svoju drugu zbirku “Pred buđenje”. Od tada nova knjiga privlači veliku pažnju čitalačke publike, kako one iz regiona, tako i rasejanja.

Dva intervjua sa Milisavom Popovićem su nedavno objavljena na stranicama više časopisa dijaspore u Australiji, ali i u poznatom američkom magazinu “Kobson”. Oba intervjua preneo je podgorički dnevni list “Dan”, za koji Popović godinama unazad piše nedeljnu kolumnu.

Upravo pomenuta kolumna je poslužila kao osnova za pisanje kratkih priča koje su svoje mesto našle među koricama zbirke “Pred buđenje”. Odabrane tekstove, koje je u okviru kolumne objavljivao, Popović je naknadno doradio i uvrstio u zbirku, a o tom postupku, u intervjuu za “Kobson” on kaže:

“Sve tekstove sam morao upodobiti književnoj formi… i preurediti taman toliko da zadrže raniji miris, ali da ukus bude znatno poboljšan. Otkad sam započeo nedeljno obraćanje kroz dnevni list, govorili su da pišem neobične kolumne – e, ta neobičnost se ogledala i u zametku koji je od svake omogućavao da se preobrazi u nešto više.”

Zbirku čini četrdesetak, u žanrovskom smislu, šarolikih kratkih priča, počev od fantazijskih poput priče “Zmajev pršljen”, preko lirskih, epskih, pa do onih koje zadiru u domen primenljive psihologije. Ovu šarolikost Popović objašnjava sledećim rečima:

“Nekako smo ‘spetljali’ profilisanje sa epskim, psihologiju sa inatom, umili sekvence kapima tradicije, umočili u sos zanimljive nauke i ulijepili među korice. Sve to bi trebalo (nadam se) da miriše na topli dom – ma kud da ste krenuli, i gdje god da ste se našli”.

Tri priče zastupljene u zbirci “Pred buđenje”: “Klica”, “Opstanak” i “Šaka brašna” našle su se u užem izboru za međunarodnu novelističku nagradu “Leading The Way!” britanskog “Man Booker”-a. A priča “Panj”je prevedena na sedam jezika i inostranim čitaocima ponuđena u ilustrovanim brošurama, koje imaju za cilj da širom sveta predstave duhovno bogatstvo Crne Gore.

Navedene intervjue iz kojih smo preuzeli citate, u celosti možete pročitati na forumu Art-Anima.