Zamišljeni zaljubljeni div i opaka Čuma

Skica zamišljenog divaTek što je u izdanju novosadskog Orfelin izdavaštva objavljena knjiga “Vile i zmajevi – srpska mitologija”, u kojoj su prvi put predstavljena karakteristična bića srpskog mitskog predanja, autori Milenko Bodirogić, Miloš Vujanović i Dragan Bibin za 2010. godinu najavljuju još jedno kapitalno izdanje. U pitanju je knjiga “Sitni demoni – srpska mitologija”, koja se bavi džinovima i patuljcima – najavljuje dnevni list Blic u tekstu pod nazivom “Zamišljeni zaljubljeni div i opaka Čuma”, a prenosi PISB.

– Izgled srpskog džina može da vas zavara. On je, zapravo, nežno biće koje je gotovo hamletovski zamišljeno nad ljudskom prolaznošću.

Lobanja u njegovoj ruci znak je te prolaznosti. Skicu “Zamišljenog diva” uradio je Petar Meseldžija, jedan od najpriznatijih svetskih ilustratora – otkriva Milenko Bodirogić.

A kako srpski div voli da igra ili kako izgleda kada se zaljubi do ušiju, prikazaće Meseldžijeve ilustracije “Div koji igra” i “Zaljubljeni div”. Knjiga “Sitni demoni” oživeće i ovdašnje demone šuma (lesnik i šumsku majku), demone voda (vodenjaka i rusalke), demone sudbine (suđenice i usude), demone bolesti (Čumu, babice, milosnice), demone nastale od ljudi (moru, vukodlaka, zduhaća). Biće tu i todorci, talasoni, psoglavi, karakondžule i jedan šaljivi demon – babaroga.

– Čuma može da ubije pogledom, pa ju je Dragan Bibib naslikao kao staricu, sa dva para očiju i dvoja usta. U nju je veoma teško gledati. Ona u ruci drži prastaru knjigu sa imenima onih koji će umreti, a u kosi ima upletene duše onih koje vodi sa sobom – kaže Bodirogić.

Ipak niko od srpskih demona ne sme biti prikazan kao zao i opak, smatra naš sagovornik jer su oni kao oklevetani i opanjkani, proterani u mala, preostala šumska staništa.

– Početak klevetanja desio se sa hrišćanstvom, kada su demoni od uobičajenih ljudskih saputnika, sa određenim zadacima i funkcijama, odjednom postali – nečista sila. I pagani se kod nas, u nekoj vrsti narodne etimologije pretvaraju u pogane, nečiste – naglašava Bodirogić.

Trilogija srpske mitologije biće zaokružena knjigom “Vampiri i veštice”, koja će se pojaviti 2011. godine.