Yellow Cab preporučuje zbirku “Manufaktura G”

Adrijan Sarajlija - MANUFAKTURA GU januarskom izdanju magazina Yellow Cab, objavljen je prikaz zbirke “Manufaktura G” Adrijana Sarajlije. Prikaz je potpisao Miloš Cvetković, a skeniranu stranicu magazina na kojoj se nalazi ovaj članak možete pogledati ovde.

Priče zastupljene u zbirci nastajale su tokom protekle dve godine. Iako su priče tematski raznovrsne (od alternativne istorije, preko horora i stimpanka, do magijskog realizma), međusobno su povezane nekim zajedničkim elementima. Karakteristika Sarajlijinog književnog rada je i izuzetna studioznost i priprema koja podrazumeva detaljno istraživanje. Kao lekar po struci, u svojim delima često koristi elemente sopstvenih iskustava i saznanja iz medicinske prakse. A kako sam ističe, posebnu pažnju posvećuje karakterizaciji likova.

Iako je “Manufaktura G” prva Adrijanova knjiga, nju nikako ne bi trebalo sagledavati u svetlu uobičajenih proznih prvenaca, koji obično sa sobom nose i “dečije bolesti”. Ova knjiga, naprotiv, donosi osveženje na polju domaće fantastike, kako na nivou zrelosti ideje, tako i na nivou literarnog kvaliteta, pa ne čudi što se u Tardisovoj kolekciji izdanja, ona postavlja u istu ravan sa delima iskusnih domaćih pisaca fantastike.