Džordž R.R. Martin najavljuje veliki obrt u Vetrovima zime

”Vetrovi zime” pred čitaocima tek za nekoliko meseci

Džordž R.R. Martin je nedavno na svom blogu obznanio da roman „Vetrovi zime“, dugo očekivani novi nastavak serijala „Pesma leda i vatre“, neće biti završen do aprila meseca i početka emitovanja šeste sezone TV serije „Igra prestola“.

Ovo nije neočekivan sled događaja, jer je Martin u više navrata probijao rokove koje je sam sebi postavljao, pa ni reakcije fanova više nisu burne kao ranije. Ipak, mnogi su očekivali da će „Vetrovi zime“ stići u knjižare pre početka nove sezone „Igre prestola“, a prema Martinovoj izjavi, razočarani nisu samo fanovi.

„Verujte mi, nije mi nimalo lako dok pišem ove reči“, objavio je pisac na svom blogu. „Razočarani ste, ali niste jedini. Urednici sa kojima sarađujem su razočarani, HBO je razočaran, moji agenti i strani izdavači su razočarani, kao i prevodioci… ali niko ne može biti više razočaran od mene.“

„Već mesecima mi je najveća želja samo da mogu da kažem ‘Završio sam knjigu Vetrovi zime pre poslednjeg dana 2015. godine’. Ali, knjiga nije završena. Nije moguće da će knjiga biti završena sutra ili naredne nedelje. Mnogo toga je napisano, stotine stranica, desetine poglavlja, ali takođe mnogo je toga ostalo da bude napisano. Još uvek sam mesecima udaljen od završetka tog posla… i to ako s pisanjem sve bude išlo po planu“, napisao je Martin, objašnjavajući kako ga čeka i niz prepravki već napisanog teksta.

„Neću se pravdati. Nema opravdanja. Niko drugi nije kriv. Ni moji urednici, ni izdavači, ni HBO… samo ja. Trudio sam se i još uvek se trudim“, rekao je 67-ogodišnji pisac.

U nemogućnosti da ponudi kokretniji odgovor kada će knjiga biti obajvljena, dodao je: „Neću postaviti novi rok da ga ne bih ponovo probio. Rokovi mi samo stvaraju stres. Vraćam se svom stavu kog sam imao prošlog marta – knjiga će biti gotova, kada bude gotova. Ali ću se potruditi da je napišem najbolje što mogu“, zaključio je Martin.

On je takođe otkrio i da će 6. sezona „Igre prestola“ najverovatnije početi sa prikazivanjem tek polovinom aprila, a ne početkom tog meseca kako je ranije bilo najavljivano.