Promocija “Bakarnih bubnjeva” Miomira Petrovića

Miomir Petrović: Bakarni bubnjeviNovi roman Miomira Petrovića “Bakarni bubnjevi”, koji je nedavno objavljen pod etiketom izdavačke kuće Laguna, biće predstavljen večeras u 18 časova u knjižari SKC Delfi (ulaz iz Resavske ulice). Pored autora, o romanu će govoriti i kulturolog Zorica Tomić.

Jednostavno preseljenje glavnog junaka ovog romana – sa Topličinog venca na Donji Dorćol –  uvlači ga u vrtlog zavere i dugo skrivanih tajni poznatih samo odabranima. Šta je to što povezuje gradove Volos u Grčkoj, Bandirmu u Turskoj, Kutajš u Gruziji, Ćivitavekiju u Italiji, Ganzu u Tunisu i Beograd? Da li su osnivači upravo ovih gradova bili u nekom tajnom dosluhu i sa kakvim ciljem?

Bakarni bubnjevi su roman o alternativnoj istoriji Beograda koji čitaocu pruža uvid u celokupnu paletu istorijsko/etničko/religijskog kaleidoskopa našeg glavnog grada. Pisac Miomir Petrović, nakon “Lisičjeg ludila”, “Staklene prašine”, “Libanskog leta” i “Persijskog ogledala”, romanom “Bakarni bubnjevi” otvara novu dimenziju koja govori o mogućim razlozima za osnivanje naše prestonice, upućujući nas ka novoj verziji prošlosti ali i budućnosti Beograda.

Kroz ovaj roman prolaze utvare i ljudi od krvi i mesa, beogradski intelektualci i plaćene ubice, državni službenici i antički junaci, podanici mnogih carstava kojima je pripadala naša prestonica – i kojima će tek pripadati. Da li nas već sutra očekuje ulični građanski rat, borba za svaku ulicu konvencionalnim ili energetskim oružjem, kakve veze sa tim okršajem imaju (ili će imati) tajne organizacije, da li je vanredno stanje stvar našeg fatuma mnogo više nego geopolitike? Na ta i mnoga druga pitanja pokušava da odgovori ovaj metafizički triler koji se čita u dahu.