Vampirska poema - Fenjer Stojadina Anđelkovića

Vampirska poema Dobrice Erića kao radio-drama

U okviru ciklusa „Paukova mreža“ u utorak 13. decembra 2016. s početkom u 18.32h, na Radio Beogradu 2 premijerno će biti emitovana radio drama rađena prema remek delu domaće fantastične i horor književnosti – poemi „Fenjer Stojadina Anđelkovića“ Dobrice Erića.

Nastala ranih sedamdesetih, u periodu vrhunca Erićevog stvaralaštva, ova upečatljiva poema nudi jednu od najuverljivijih, najautentičnijih, i u samim dubinama srpske tradicije ukorenjenih, književnih obrada motiva vampirizma – ističe pisac i teoretičar umetnosti Vladimir Kolarić.

Vraćajući se kasno noću u svoje selo sa neke slave, Radovan zaluta. On u šumi sreće nepoznatog čoveka koji ga domaćinski ugosti i na rastanku mu pozajmljuje fenjer. Ali, tek sutradan, kad ode u šumu da vrati fenjer, Radovan otkriva pravi identitet svog neobičnog domaćina. Poema Dobrice Erića iz 1973. godine, duboko je ukorenjena u specifično srpsko shvatanje fenomena vampira i vampirizma. Duhovita, ali istovremeno mitski zaumna i uznemirujuća, ova poema predstavlja značajan doprinos književnosti sa temom vampirizma i horor književnosti u celini.

Dramatizaciju je uradila Olivera Kolarić. Reditelj je Miloš Jagodić, a uloge tumače: Dubravko Jovanović, Vladan Živković i Nebojša Kundačina.

Poemu u izvornom obliku, kao i puni komentar Vladimira Kolarića, možete pročitati na blogu Hiperboreja.

vampir