U Politici o romanima “Pad” i “Mesec boje purpura”

Dnevni list Politika je u izdanju od subote 09. oktobra 2010. godine, doneo kratke najave dva romana iz domena fantastike, koji su širem domaćem čitalaštvu od nedavno dostupni zahvaljujući izdavačkim kućama Čarobna knjiga i Evro-Đunti. Reč je o delima “Pad” Giljerma del Tora i Čaka Hogana, i “Mesec boje purpura” Miloša Kojića. Knjige su predstavljene  u okviru kulturnog dodatka lista Politika, u rubrici “Žanrovske knjige”, a oba teksta u celosti prenosimo ovde:

Pad, književni projekat Giljerma del Tora i Čaka Hogana

Giljermo del Toro i Čak Hogan - PAD“Čarobna knjiga” iz Beograda objavila je drugi deo vampirske trilogije 21. veka “Soj”, pod ijmenom “Pad”, iz pera meksičkog reditelja i scenariste Giljerma del Tora, i pisca Čaka Hogana, u prevodu Maje Kostadinović.

Autorski tandem svoje junake bez skrupula “baca” na pozornicu Njujorka, grada koji zaposedaju vampiri i pretvaraju ga u leglo virusne infekcije. Doktor Efraim Gudveder, nekada vođa tima za hitne intervencije u slučajevima biološke opasnosti, iz nastalog užasa pokušava da izađe hladne glave, uz bolno saznanje o sve bližem uništenju čovečanstva, kao i najnižem padu ljudskog bića koje u takvom svetu prestaje da bude lovac i postaje laki plen.

Ovo je prvo literarno delo reditelja Giljerma del Tora, autora filmova “Panov lavirint”, “Helboj” i “Blejd”, dok je Čak Hogan napisao nekoliko romana, od kojih je najpoznatiji “Princ lopova”, dobitnik nagrade “Hamlet” za 2005. godinu.

Mesec boje purpura

Miloš Kojić - MESEC BOJE PURPURA“Verujete li u bajke… Ova bajka počinje u jednoj dalekoj zemlji na brdovitom Balkanu.” Ovako počinje roman “Mesec boje purpura” autora Miloša Kojića, koji je objavila izdavačka kuća “Evro-Đunti” iz Beograda, u kojoj pratimo avanture dečaka Stefana, čarobnice Rije, patuljka Gvendolina, princeze Nami, vilenjaka i veštica. U noći meseca boje purpura oni prisustvuju velikoj promeni: otvaranju kapije dva suprotstavljena sveta kada započinje borba dobra i zla. Kada mračne sile otmu Stefanovu sestru bliznakinju Minu, dečak kreće u potragu za njom, ne sluteći da će otkriti strašnu istinu…

Posle svetske ekspanzije žanrovske fantastike, roman Miloša Kojića jedan je od brojnih priloga natologiji sličnih knjiga u savremenoj srpskoj fantastici. Radnja romana, uz to, počinje u Beogradu, nekadašnjoj “Singiduniji”, kamo se junaci posle svih bajkovitih pustolovina vraćaju.

Priredila M. Sretenović