U LK-u predstavljen roman “Ostrvo prokletih”

Đorđe Bajić“Ostrvo prokletih” Đorđa Bajića, posle ograničenog (20 primeraka) inicijalnog digitalnog izdanja koje se pojavilo na Sajmu knjiga, konačno je odštampano u većem tiražu i paketi sa knjigama su stigli na promociju u Društvu ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”. Pored samog autora u Domu omladine su bii i Goran Skrobonja (izdavač), Biljana Mitrović (lektor) i Milan Konjević (scenarista i reditelj) – javlja PISB.

Goran Skrobonja je, kao izdavač, otvorio veče napomenom da je u “povampirenom Košmaru”, i to pod rednim brojem “13”, objavljen prvenca Đorđa Bajića. “Ovaj tekst mi je izgledao savršeno za ediciju u kojoj objavljujem horore. Knjiga izgleda upravo onako kako sam želeo da izgleda. Nadam se da će čitaoci prepoznati delo koje može da bude začetničko seme novog trenda horora kod nas”, rekao je Skrobonja i dodao da je unutra “sve što vole mladi – zombiji i porno glumci u akcionom okruženju”.

Biljana Mitrović, lektor i korektor dela, je “Ostro prokletih” pročitala “nekoliko” (najmanje sedam) puta. Ona je prvo govorila da je nezahvalno da lektor govori o knjizi jer je on uradio najbolji posao kada je kao duh, kada se ne primećuje. “Sam rad na knjizi je bio izazovan jer se prepliću brojne teme i žanrovi. Trebalo je očuvati stilsko bogatstvo. Na moju veliku sreću ja sam fan horor žanra tako da sam se unela i lično, a Đorđe je hrabro podnosio moj avanturistički duh”, rekla je ona i dodala da se nada nastavku.

Sam pisac je priznao kako je rad na njegovom prvencu bio i veliko uživanje, ali i napor.

“Ovo je obiman roman i bilo je vremenski zahtevno napisati ga. Pisanje mi je hobi, a ovo je bio izazov. Hteo sam da napišem delo koje će predstavljati beg od stvarnosti, koje ne opterećuje ali koje nije šund. Odrastao sam na delima iz biblioteke ‘Košmar’, a sećam se da sam naročito iščekivao pojavu Kingovog romana ‘To’. Zbog toga meni lično izuzetno mnogo znači što je ‘Ostrvo prokletih’ izašlo baš u ovoj ediciji”, ispričao je prisutnima Đorđe Bajić i dodao da je prvobitno imao ideju o zombi romanu, gde su kasnije dodati i vampiri.
“Zombiji su moja omiljena filmska čudovišta”, otkrio je Bajić, i naglasio: “Ako bude nastavka u njima neće biti zombija već drugih negativaca, a za sada u planu je vukodlak”.

Milan Konjević, koji je radio sa Milanom Todorovićem na “Zoni mrtvih”, smatra kako bi od “Ostrva prokletih” mogao da se napravi originalan zombi film, i da se razmatraju mogućnosti za rad na njemu, ali da bi morao da se snima u inostranstvu. “Ozbiljno razmišljamo o tome”, rekao je on, ali nije ulazio u detalje od čega će sve zavisiti da li bi domaći sineasti mogli da se posvete ovom projektu.