Đavolji nakot - Margaret Atvud

Tribina o knjizi ”Đavolji nakot” Margaret Atvud

U petak 02. marta 2018. u knjižari Delfi SKC, biće održana trideset sedma tribina Laguninog književnog kluba, a tema će biti nova knjiga kanadske književnice Margaret Atvud Đavolji nakot.

Ovo je još jedan roman internacionalnog projekta Hogart Šekspir u okviru koga savremeni svetski pisci reinterpretiraju Šekspirova dela. Đavolji nakot, ponovo ispričana Šekspirova Bura, peta je knjiga u ediciji.

O ovom delu će govoriti pozorišni reditelj Dejan Mijač koji je svojevremeno Buru postavio na otvorenom, u Dubrovniku, na Lokrumu, zatim prof. dr Divna Vuksanović, književnica i filozofkinja, i Aleksandra Čabraja, prevoditeljka.

Atvudova je radnju romana razvila oko lika Feliksa. On je umetnički direktor Mejkšiveg pozorišnog festivala i na vrhuncu je svoje moći. Njegove produkcije zadivljuju i zaprepašćuju. A sada on postavlja na scenu Buru kakva još nije viđena. Ona će doprineti njegovoj reputaciji. Izlečiće emocionalne rane. Takav je bar bio njegov plan. Umesto toga, posle neočekivanog čina izdaje, Feliks živi u izgnanstvu, u jednoj straćari u zabiti, progonjen uspomenama na voljenu, izgubljenu kćerku. I istovremeno sprema osvetu.

Radnja romana je smeštena u zatvoru. Zatočeništvo, bukvalno i metaforično, česta je tema romana Atvudove, i Đavolji nakot se fokusira na oboje, predstavljajući književnost kao korak, ako ne ka slobodi, onda ka ljudskosti koja će nas spasiti. Jedno od pravila koje glavni lik Feliks postavlja za svoje glumce zatvorenike jeste da mogu da koriste samo psovke iz predstave na kojoj rade. Jedna od psovki je upravo „đavolji nakote“.

Ova drama o čaroliji, osveti i novoj prilici donosi priču ispunjenu iluzijama, iznenađenjima i čudima.