Dejvid Gemel - Skitalac

Objavljen ”Skitalac”, treći deo ”Drenajskih ciklusa”

U izdanju Lagune, nedavno je objavljen „Skitalac“ (Waylander), treći roman iz serijala „Drenajski ciklusi“ Dejvida Gemela. Roman je prvi put štampan 1986. godine i predstavlja uvodnik u trodelnu sagu o Skitaocu – najpoznatijem Gemelovom antijunaku – koju još čine romani „In the Realm of the Wolf“ (1992) i „Hero in the Shadows“ (2000).

Drenajski kralj je mrtav. Neprijateljske trupe upadaju u drenajske zemlje ubijajući muškarce, žene i decu. Nada za spas nalazi se u rukama samo jednog čoveka, a njegovo ime je Skitalac i lično je odgovoran za smrt kralja. On će morati da zađe duboko u zemlje Nadira kako bi povratio legendarni Bronzani oklop uz pomoć kojeg može da preokrene situaciju i spasi Drenajsko kraljevstvo potpunog uništenja.

„Skitalac“ se smatra prelomnim romanom u Gemelovoj karijeri. Ovaj pisac je do 1986. godine radio kao urednik i novinar jednog lista u Saseksu, ali je dobio otkaz nedugo nakon što je iz štampe izašao „Skitalac“ i nakon što se ispostavilo da je za imena junaka romana, koristio imena svojih kolega.

Nakon velikog uspeha ovog ostvarenja, Gemel donosi odluku da se u potpunosti posveti pisanju knjiga. Tokom plodne karijere napisao je trideset četiri romana, što herojske, što istorijske fantastike. Njegova dela prikazuju nasilje, ali takođe istražuju teme časti, odanosti i iskupljenja. Do sada su prodata u više od milion primeraka širom sveta.