Laura Barna - Pad klavira

Danas: Senjak je dobio pisca

Laura Barna - Pad klaviraU okviru književnih razgovora “Isidora nas sluša”, u Kući kralja Petra Prvog na Senjaku preksinoć je predstavljen novi roman Laure Barne “Pad klavira”, koji je na poslednjim Beogradskom sajmu knjiga objavio Zavod za udžbenike – izveštava list “Danas”.

Priča o građanskoj porodici Čajkanović u koju su upletene i druge poznate međuratne umetničke ličnosti Beograda poput glumice Žanke Stokić, slikarke Zore Petrović, supruge vajara Tome Roksandića Mare, Isidore Sekulić, Anice Savić Rebac oživljava topčidersko-senjački građanski krug sa epicentrom u Puškinovoj ulici broj 22, čije seni sa onog prate i ovaj naš savremeni svet.

U središtu zbivanja na “Čarobom brdu” je čuveni srpski istoričar religije akademik Veselin Čajkanović (1881-1946). Bio je profesor Beogradskog univerziteta, učesnik balkanskih i Prvog svetskog rata, odlikovan za hrabrost najvećim srpskim odlikovanjima i francuskim ordenom Legije časti, naučnik svetskog glasa, koji je preminuo ubrzo po odluci komunističkih vlasti da ga proglasi “saradnikom okupatora” zato što je tokom Drugog svetskog rata obavljao dužnost dekana Filozofskog fakulteta.

“Ako bih mogao da biram, u budućnosti bih voleo da budem junak knjiga Laure Barne, jer su njeni likovi pažljivo i odmereno odabrani – ne mogu da naprave toliko kompromisa da bi izgubili identitet. Ovaj roman doživeo sam kao da je Laura sebe proglasila piscem Senjaka”, rekao je književni kritičar Petar V. Arbutina, koji je napisao pogovor za “Pad klavira”.

Dragoljub Kojčić, direktor Zavoda za udžbenike, svrstao je novi roman Laure Barne u “totalnu književnost, onu koja čitaocu zavrti ceo život, pa pomeša realno i nerealno, nestvarno i stvarno, žive i mrtve”. Kojčić je naglasio da je “posle ove knjige povratio veru u srpski roman i razbio skepsu da i mi imamo urbano štivo”.

“Laura Barna zagrizla je u temu bitnu za opstanak građanskog sveta. Pomešavši gospodsko sa mitskim stvorila je zgusnutu atmosferu pripovedanja koja bi poetska paradigmu bila u poeziji Momčila Nastasijevića”, rekao je Kojčić.

Predstavljanje ovog romana, o kom su govorili i književni kritičar Aleksandar Jerkov i književnica Mirjana Mitrović, organizovali su Opština Savski venac, Kuća kralja Petra i Fond “Isidora Sekulić”.