Goran Skrobonja - Sva Teslina deca

Roman “Sva Teslina deca” predstavljen u knjižari Delfi SKC

Podelite sadržaj:

Goran Skrobonja - Sva Teslina decaU knjižari Delfi SKC juče je predstavljen roman “Sva Teslina deca” Gorana Skrobonje. Pored autora, o knjizi su govorili kritičar Vasa Pavković i pisac Pavle Zelić.

Roman “Sva Teslina deca” prednastavak je romana “Čovek koji je ubio Teslu”. Smešten u paralelnoj istoriji, donosi priču o drugačijem početku 20. veka, o prosperitetnijoj srpskoj državi, i Beogradu kao svojevrsnom centru sveta, barem kada je reč o visokoj nauci, zahvaljujući tome što se Nikola Tesla odazvao pozivu kralja Sinđelića i preselio u srpsku prestonicu gde je pokrenuo veliki naučni centar.

U takvom svetu nemački naučnik Maks Plank dolazi do slučajnog i neverovatno važnog naučnog otkrića, koje je kadar da rastumači jedino Tesla. Ali na susret dvojice naučnika neće blagonaklono gledati agenture svetskih centara moći, koje će pokušati da to spreče na svaki mogući način. Glavna junakinja romana, srpska špijunka Anka Cukić, dobija zadatak da obezbedi uslove da do susreta ipak dođe prilikom Plankovog gostovanja u Beogradu.

Vasa Pavković je istakao da je roman “Sva Teslina deca” jedan od najboljih žanrovskih romana na našem jeziku, kompleksno i obimno delo, koje je sasvim sigurno iziskivalo opsežne pripreme. Da bi mogao da govori o susretu Maksa Planka i Tesle, odnosno idejama koje Plank predočava Tesli u finalu romana, Goran je – po rečima Vase Pavkovića – morao zaista dobro da prouči terminologiju i termine ondašnje i savremene fizike.

“Kada se krećete tim stranicama gde Tesla i Plank razgovaraju, polemišu, razmišljaju o konsekvencama naučnog otkrića do kojeg je Plank došao, vi se zaista krećete u jednom suverenom književnom i tekstualnom prostoru, koji je ubedljiv. Vi vidite da Goran Skrobonja jako dobro poznaje tu oblast nauke”, ističe Pavković.

Istu ubedljivost Skrobonja ponavlja i u drugim delovima romana, a Pavković posebno apostrofira one celine u kojima su na vrlo dramatičan način prikazane borbe u kojima Anka Cukić učestvuje demonstrirajući kinesku borilačku veštinu Ving Čun. Naročiti kvaliteti romana, prema Pavkoviću su uverljivost, intrigantnost priče i ono što je potpuno neuobičajeno kada je srpski roman u pitanju – jaka kompozicija.

Goran Skrobonja je govoreći o romanu, rekao da uopšte nije imao želju da napiše pretenciozno delo, već knjigu koja bi bila zabavna i koja bi vratila čitaoce u period kada su popularne bile knjige Žila Verna, Karla Maja, Emilija Salgarija, H.Dž. Velsa i drugih velikana avanturističkog žanra. Želeo je i da se posveti liku Anke Cukić koja je bila epizodni lik u “Čoveku koji je ubio Teslu”, kako bi čitaocima dočarao njen životopis. Kroz njen lik pokušao je da pruži odgovor na pitanje kako bi se jedna devojka iz Srbije s početka 20. veka, mogla preobraziti u supertajnog agenta; kako bi učila špijunske i borilačke veštine ali i ljubavne po kojima je u legendu ušla Mata Hari.

Glavna junakinja je i jedna od najvećih neobičnosti koje je roman Gorana Skrobonje iznedrio – istakao je u svom izlaganju Zelić. Junakinja koja je u prvom romanu imala epizodnu ulogu i to polunegativca, u drugom romanu dobija glavnu ulogu. Po Zelićevim rečima tako jak ženski lik sa spektakularnom životnom pričom, novina je u srpskoj savremenoj književnosti.

Skrobonja je na promociji u knjižari Delfi SKC iskoristio priliku da i zvanično najavi treći deo iz tzv. “Teslaverzum” serijala. Roman čiji je radni naziv “Teslino zaveštanje” hronološki će se nastaviti na delo “Čovek koji je ubio Teslu”, a glavni protagonisti biće Nikodije Marić, Anka Cukić i Nikola Tesla.

Tokom promocije, članovi kung-fu kluba “Zmajevo gnezdo” iz Beograda demonstrirali su borilačku Ving Čun veštinu samoodbrane u svakodnevnom okruženju, opisanu u knjizi “Sva Teslina deca”.

Naredna promocija ovog romana zakazana je za utorak 04. februara (19h) u Ustanovi kulture Palilula. Tom prilikom, o knjizi će govoriti Goran Skrobonja, Pavle Zelić i Oto Oltvanji. Ulaz će biti slobodan.

 

Vasa Pavković, Vanja Gavrovski, Goran Skrobonja, Pavle Zelić

 

Publika u Delfi kafeu