Tribina posvećena Ursuli K. Legvin u Biblioteci grada Sarajeva

Biblioteka grada Sarajeva organizuje ciklus književnih razgovora „Sjećanje slobode“ posvećenih uticajnim spisateljicama čija su dela menjala tokove svetske književnosti.

Prvi razgovor, koji će biti upriličen u ponedeljak 10. februara 2020. u Multimedijalnom centru MAK (Alipašina 6a, Sarajevo) od 18.30 časova, posvećen je američkoj autorki Ursuli K. Legvin.

Proslavljena spisateljica fantastike, ali i cenjena esejistkinja i pesnikinja, Ursula K. Legvin smatra se inovatorkom u oblasti žanrovske književnosti. Njeni romani i pripovesti pisani su pod snažnim uticajem antropologije, taoizma, anarhizma i utopijskog mišljenja. U njima je preispitivala različite društvene i političke sisteme, te različita poimanja seksualnosti i roda – uvek snažnom feminističkom svešću.

Njen opus je, takođe, primer kako književnica, ponikla u najčešće (neopravdano) prezrenoj popularnoj književnosti, postepeno oblikuje svoj glas, uvek spremna na samoanalizu i preispitivanje u svetlu novih životnih i poetičkih nazora i iskustava.

O delima Ursule K. Legvin govoriće Andrea Lešić i Maja Abadžija. Razgovor će voditi Lejla Kalamujić.