Porodica vukodlaka - Aleksej Tolstoj

Radio-drama prema priči PORODICA VUKODLAKA Alekseja Tolstoja

U utorak 11. februara 2020. godine, od 18.30 časova, na talasima Radio Beograda 2 premijerno će biti emitovana radio-drama rađena prema priči „Porodica vukodlaka“ Alekseja K. Tolstoja. Drama će ići u okviru serijala „Paukova mreža“.

Iako je Tolstoj priču „Porodica vukodlaka“ napisao u mladosti, u dvadesetoj godini života, izuzetno verno je dočarao kolorit srpskog podneblja 18. veka u kome se radnja odvija.

Glavni junak pripovetke, francuski markiz d‘Urfe, putujući iz Pariza u Moldaviju, zatiče se u srpskom selu smeštenom na granici turske i austrijske imperije. Predah i prenoćište našao je u jednoj srpskoj seoskoj kući.

Toga dana kada je markiz došao, u osam sati uveče isticalo je deset dana otkako je domaćin kuće, stari Gorča, krenuo sa drugim hrabrim Srbima u hajku na turskog razbojnika. Sinovima je rekao da, ako se ne vrati u roku od deset dana, treba da ga probodu glogovim kocem jer će to značiti da se premetnuo u vampira.

Tačno u osam uveče Gorča se pojavljuje iz šume. Svi se pitaju da li je prošlo deset dana ili se domaćin vratio na vreme…

Uloge tumače: Radoslav Milenković, Tanja Mirčetić, Petar Mihailović, Saška Rašić, Dragan Vujić i Bojan Žirović. Prevod i dramatizacija: Olivera Kolarić. Lektor: Olga Babić. Muzički saradnik: Predrag Stamenković. Ton-majstor: Zoran Uzelac. Režija: Zoran Rangelov. Urednik serije „Paukova mreža“: Olivera Kolarić.

Porodica vukodlaka - Aleksej K. Tolstoj
Porodica vukodlaka – Aleksej K. Tolstoj