“Dnevna straža” u knjižarama

Sergej Lukjanenko: Dnevna stražaIzdavačka kuća Alnari, objavila je “Dnevnu stražu”, drugi deo poznatog horor-fentezi serijala “Straža” ruskog pisca Sergeja Lukjanenka. Ova knjiga je jedina iz serijala koju je Lukjanenko pisao u kolaboraciji sa, takođe, poznatim ruskim piscem fantastike Vladimirom Vasiljevim, a pored ove činjenice, roman “Dnevna straža” je osoben i po tome što je to jedina knjiga u serijalu u kojoj narator nije čarobnjak Svetlih, Anton Grodecki.

Moskovskim ulicama šetaju Ini, posednici natprirodnih moći i sposobnosti da ulaze u Sumrak, paralelni svet senki koji postoji pored našeg. Svaki Ini podanik je Tame ili Svetla.

Alisa, mlada ali moćna Tamna, prisustvuje redovnom sastanku s kolegama iz Dnevne straže. Zadatak tima je da pronađu neiniciranu Inu, aktivnu vešticu, koja je dosad izbegavala sve pokušaje službe za pronalaženje neregistrovanih, magijski obdarenih osoba. Poduhvat je na prvi pogled rutinski. Na terenu doznaju da je tim Noćne straže već obavio hapšenje. Zapodenula se žestoka bitka, u kojoj Alisa zamalo nije izgubila život. Služba šalje vešticu, lišenu magijskih moći, u omladinsko odmaralište na obali Crnog mora. Tamo sreće Igora. Rađa se duboka i neraskidiva ljubav…

Sledi otkrovenje: Igor je Svetli, a Alisa Tamna. Dolazi do magijskog dvoboja, do borbe koju niko ne želi da dobije.