Put u središte Zemlje - Žil Vern

”Put u središte Zemlje” uz novi broj magazina Blic žena

Povodom 190 godina od rođenja Žila Verna, nedeljni magazin Blic žena (od 10. marta) svojim čitaocima poklanja roman Put u središte Zemlje legendarnog francuskog vizionara i pionira naučne fantastike.

Ushićen naučnim napretkom svog doba, Žil Vern nas u knjizi Put u središte Zemlje (1864) navodi da poverujemo da je moguće spustiti se u dubine naše planete. Pisac je proučavao geologiju, mineralogiju i paleontologiju i opisima praistorijskih životinja zaprepastio stručnjake.

U ovom Vernovom klasiku profesor Oto Lidenbrok i dečak Aksel pronalaze stari dokument koji sadrži uputstva za putovanje do samog središta Zemlje. Vođeni nezaustavljivom znatiželjom, pronalaze podzemni svet sa celokupnom florom, faunom i okeanom, nastalim u epohi daleko pre pojave čovečanstva. Fantastičan svet na koji nailaze na ovom opasnom putovanju im otkriva pravu istinu o poreklu ljudskog roda. Istražujući istoriju planete Zemlje junaci spoznaju da je samo putovanje jednako važno kao i saznanja koja se na njemu stiču.

Nepomućene mašte i vešto ispričan, Put u središte Zemlje i danas predstavlja jednu od najboljih literarnih potraga za odgonetkama najveličanstvenijih tajni života i prirode.