Promocija romana “Forward” u DKSG-u

Slobodan Vladušić: Dom kulture Studentski grad će u utorak 15. decembra 2009. godine, biti mesto održavanja promocije romana “Forward” Slobodana Vladušića. Na promociji, koja će se održati u Studiju 26 s početkom u 20 časova, govoriće Aleksandar Jerkov i autor.

Ko sve strada kad se ukrste fudbal i zločin, rijaliti šou i detektivska potraga? Šta se sve može dogoditi u Rumuniji iz skore budućnosti i to – kad si mrtav?

Predstavljamo prvi roman Slobodana Vladušića (1973), jednog od vodećih književnih kritičara i esejista mlađe generacije. (Do sada je objavio četiri knjige eseja, studija i kritika iz srpske i svetske književnosti. Bio je višegodišnji kritičar Politike i član NIN-ovog žirija kritike.) Za sinopsis romana bio je nagrađen stipendijom Fonda “Borislav Pekić”.
“Forward” ima žanrovski podnaslov krimikomedija, a izdavač ga najavljuje kao prvi tehno-krimić u srpskoj književnosti, koji nastaje iz središta i suštine elektronske kulture i medijski predozirane civilizacije. Za razliku od klasičnog detektivskog romana, ovde teret rešavanja zločina pada na ultimativnu saznajnu instancu našeg doba – produkciju televizijskog reality show-a. Duhovitost i erudicija, izbrušeni stil i napeta radnja – glavni su kvaliteti romana u kojem su do krajnosti zaoštreni paradoksi brendomanije i nestabilnost identiteta u globalizovanom svetu.

“‘Forward’ je izuzetno zanimljivo štivo, jedan od romana koji će svakako obeležiti tekuću proznu godinu. Ne samo zbog toga što je pripovedač niko drugi do digitalna kamera obdarena veštačkom inteligencijom ili što je glavni junak bivši košarkaš Boža Rakić, zvani Boža Govedina, čedo genetskog inženjeringa, robot-ljudina od 260 cm i 150 kg programirana da zaboravlja. Najpre zbog toga što ‘Forward’ pleni kao izuzetno čitljiva i zabavna knjiga čiji je motorski pogon inteligentna modifikacija žanra.“ (Mića Vujičić)