Paganin - Boban Knežević

U UKS-u promocija romana PAGANIN Bobana Kneževića

U prostorijama Udruženja književnika Srbije, u petak 10. septembra, s početkom u 18 časova, biće upriličena promocija novog romana Bobana Kneževića Paganin. Pored autora, na promociji će govoriti: Miodrag Milovanović, Zoran Stefanović i Adrijan Sarajlija.

Kneževićev roman razmatra uzroke kolektivnog autodestruktivnog ponašanja Srba, iracionalnih izbora vođa, propuštanja velikih prilika… Ispričan je iz ugla jednog od utemeljivača srpske antropologije, Veselina Čajkanovića, koji se veoma posvećeno bavio paganskim verovanjima, lokalnom predhrišćanskom religijom i mitologijom.

„Pisac u prvom licu jednine prati ceo Čajkanovićev život, fikcionalizujući događaje i susrete u meri u kojoj Čajkanović postaje samo pozitivni akter fantastičnih događaja, istraživanja i putovanja, ali oko toponima na kojima je naučnik stvarno boravio“, kaže kritičar Slobodan Ivkov.

U romanu se pojavljuje i Alister Krouli kao Čajkanovićev antipod i nametnuti saputnik koji ga „slučajno“ sreće svakih 14 godina. On svoja znanja i energije, za koje naučnik i ne zna da poseduje, pokušava da iskoristi za svoje crnomagijske ciljeve.

Krouli prati Čajkanovića i u Bizertu (Tunis), gde je posle albanske golgote 1915. stigao na oporavak sa srpskom vojskom i pokazuje mu zaboravljeni grad u pustinji.

Govoreći o drevnosti civilizacija i tajnama postojanja, smisla i vremena, Knežević se u knjizi dotiče ezoterije, hermetizma, masonerije, teozofije Helene Blavacke, ujedno koketirajući sa egzistencijalnom stravom Hauarda Filipsa Lavkrafta.

Boban Knežević (1959) pisac, urednik i izdavač, aktivan je na literarnoj sceni od 1978. godine, kada je objavljena njegova prva naučno-fantastična priča. Od tada je u raznim časopisima i antologijama objavljeno preko 40 njegovih priča i noveleta. Pokretač je časopisa Alef i Znak Sagite. Kroz ediciju Znak Sagite, objavio je 10 izbora svetske fantastike Monolit, četiri antologije Tamni vilajet, antologiju Nova srpska fantastika kao i više desetina naslova domaće i svetske SFF književnosti. Autor je knjiga: Smrt na Neptunu (1986), Crni cvet (1993), Čovek koji je ubio leptira (1996), Slutnja androida (2001), Poslednji Srbin (2009), Otisak zveri u pepelu (2009), Slobodanida (2014) i Paganin (2021). Pet puta je dobio nagradu „Lazar Komarčić“ za najbolju priču i jednom za najbolji roman (Crni cvet, 1993).

PAGANIN – Boban Knežević