Promocija 6. broja časopisa Književna fantastika

Datum i vreme: Četvrtak, 30. maj 2019, 17.00h
Mesto: Klub galerija Polet (Cetinjska 15, Beograd)
Učestvuju: Mladen Jakovljević, Dragoljub Igrošanac

Časopis Književna fantastika, koji uređuju Dragoljub Igrošanac i Mladen Jakovljević, a objavljuje Kontrast izdavaštvo u saradnji sa sajtom Art-anima.com, zaljubljenicima u začudno i čudesno već tradicionalno donosi veliki broj priloga o savremenim i klasičnim ostvarenjima fantastične književnosti.

Ovogodišnje izdanje posvećeno je Edgaru Alanu Pou, budući da se ove godine navršava 210 godina od rođenja i 170 godina od smrti ovog  američkog pesnika, pripovedača i teoretičara. Uz tekstove o Pou, koje potpisuju Nađa Bobičić, Milena Benini i Dejan Ognjanović, centralni deo publikacije čini prozni blok sa pričama Nikole Petrovića, Adrijana Sarajlije i Paskala Malosa, francuskog autora koji je detaljnije predstavljen u esejističkom bloku.

Pored priloga o Malosu, esejistika donosi tekstove o savremenoj japanskoj fantastici (Dine Hrecak), o astrobiologiji i imunologiji u kontekstu Velsovog Rata svetova (Srđe Jankovića), romanu Led Jaceka Dukaja (Dejana Ajdačića), fantastičnog u tragediji Dr Faust Kristofera Marloa (Milene Kaličanin), prirodi autoriteta i sadržini lekcija u Tolkinovom Gospodaru prstenova (Danijele Petković).

Deo o velikanima fantastike dopunjuje Oto Oltvanji prilogom o razlozima zašto voli Harlana Elisona, dok Nikola Dragomirović čitaocima predstavlja grafičku novelu Providens, u kojoj se prepliću poetike Lavkrafta i Alana Mura.

O ekranizacijama književne fantastike ove godine pišu Miloš Cvetković i Mihajlo Vitezović. Filip Rogović potpisuje priloge o romanu Stanar Rolana Topora i Black Light Miomira Petrovića, s kojim je uradio i intervju. Pisac i kritičar Ilija Bakić potpisuje tekst o romanima Prodor božanskog Filipa K. Dika i Proročanstvo Korota Gorana Skrobonje, Đorđe Pisarev predstavlja zbirku novela Četiri reke izviru u raju i ine plovidbe Ilije Bakića, a Dragoljub Perić daje osvrt na knjigu Vampiri u Srbiji u XVIII veku.

O UČESNICIMA

Mladen Jakovljević
Mladen Jakovljević

Mladen Jakovljević predaje englesku i američku književnost na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Autor je studije Alternativne stvarnosti Filipa K. Dika, kao i brojnih naučnih radova o ovom piscu i fantastici uopšte. Studije engleskog jezika i književnosti je završio u Novom Sadu, gde je odbranio magistarsku tezu o Rodžeru Zelazniju i doktorsku disertaciju Paralelni svetovi: odnos postmoderne proze prema fantastičnoj i naučnofantastičnoj književnosti. Urednik časopisa Književna fantastika.

Dragoljub Igrošanac
Dragoljub Igrošanac

Dragoljub Igrošanac rođen je 1977. godine. Kulturni aktivista i promoter fantastične književnosti. Vlasnik i urednik sajta Art-Anima.com. Glavni organizator Festivala fantastične književnosti Art-Anima. Osnivač i urednik časopisa Književna fantastika.