Prikazi zbirki “Jedan na jedan” i “Kraljevi” u Politici

U kulturnom dodatku lista Politika, od subote 20. februara 2010. godine, u rubrici “Naslov po naslov” objavljeni su prikazi dve zbirke domaćih pisaca fantastike: “Jedan na jedan” Ivana Nešića i “Kraljevi” Zorana Jakšića. Tekstove prikaza koje potpisuje M. Vulićević, prenosimo u celosti:

Jedan na jedan

Ivan Nešić - Jedan na jedan“Zametak svetla u sukrvici”, “Veče kada je vilenjak Vili stigao u grad”, “Vrišti, mutavi, vrišti”, samo su neke od priča sabranih u zbirci “Jedan na jedan” Ivana Nešića, u izdanju “Everest medije”. Život u ovim pričama nalikuje na “jahanje pomahnitlaog bika”, običan rodeo na turneji od grada do grada. Ivan Nešić ukazuje na bolne tačke savremenih društava, od side preko incesta, bede i kriminala, do svake vrste ispraznosti, serijskih ubica. Junaci ovih priča zovu se Leonard, Tajra, Gas, oni su makroi, prostitutke, homoseksualci, pedofili, marginalci iz najnižih slojeva američkog društva. Nešić tako prevazilazi lokalno i daje globalnu urbanu sliku civilizacije Zapada, opsednutu zlom mitskih korena. “Ta autsajderska svetina batrga se u pokušaju da preživi, da je ne zatrpa đubre, uguše reklame i smrad mračnih lokala. Susret sa zlom odvija se brzo i bez milosti, sasvim nalik Nešićevom stilu pripovedanja”, kaže izdavač.

Kraljevi

Zoran Jakšić - KraljeviZastrašujući svet priča u zbirci “Kraljevi” Zorana Jakšića, objavljenoj u izdavačkoj kući “Tardis”, specijalizovanoj za fantastičnu i naučnofantastičnu literaturu, ljude prikazuje tek kao malobrojna bića u jednom postapokaliptičnom trenutku.  Tu su najrazličitije sablasti, jeka astralnih vukova, astralni dvojnici, ljudska kolonija na Septembru, Beograd, Brodvej, košmarna stvarnost u kojoj postoje i postrojenja za industrijsku preradu vremena i vaskrsavanje mrtvih. U priči “Znak zveri” anđeli su izuzetno redak oblik života, a poslednji preostali primerci davno su sakupljeni i prebačeni u rezervat na mestu zvanom Veronikino zlo. Međutim, anđeli imaju sposobnost da primaju ljudske moždane talase i da ih pojačavaju. “Samo poželi i svi tvoji neprijatelji biće mrtvi. Samo poželi i čitav svemir biće tvoj. Ako su anđeli na tvojoj strani…” Zoran Jakšić je srpski naučnik, pisac naučne fantastike i prevodilac, i objavio je više od 60 naslova fantastike i naučne fantastike. Naučni je savetnik za Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju i profesor je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

M. Vulićević