Zoran Pešić Sigma

Preminuo književnik i urednik Zoran Pešić Sigma

Književnik Zoran Pešić Sigma preminuo je 17. septembra 2019. u Nišu, u 59-oj godini. Komemoracija će biti održana u četvrtak 19. septembra u 11 sati u Velikoj sali Niškog kulturnog centra, a sahrana je u 14 sati na Novom groblju u Nišu.

Zoran Pešić Sigma rođen je u Beloj Crkvi 1960. godine. Bio je urednik, glavi i odgovorni urednik i vd direktora Studentskog kulturnog centra u Nišu. Radio je u Domu kulture Niš, kao glavni urednik programa. Bio je urednik časopisa za književnost umetnost i kulturu Gradina. Bio je član Srpskog književnog društva. Autor je devet knjiga pesama, četiri knjige proze, kao i dramskih tekstova.

Koautor je knjige proze: Hronike o Hloygeu, samizdat, Niš 1991. i Terra Marginalis, Stubovi kulture, Beograd 1997.

Jedan od trojice autora Fizističkog manifesta (1982), Epa o zagađenosti Gabrovačke reke, izložbe Novi mitski predeli (mape i kolaži), autor eksperimentalnih televizijskih emisija. Uredio veći broj knjiga i drugih izdanja za Studentski kulturni centar, Dom kulture i Niški kulturni centar.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, među kojima su Nagrada Edicije Istok-Zapad (2008), Svetosavski pečat (za urednički rad) (2012. i 2015), Nagrada Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2016. godinu (2017), Nagrada srpskog književnog društva Biljana Jovanović (2019).

Pesme su mu prevođene na bugarski, makedonski, poljski, italijanski, rumunski i grčki.

Na sajtu Art-Anima objavio je pesme Entrance i Daleki žedni svetovi.