Cvetan Todorov

Preminuo književni teoretičar i filozof Cvetan Todorov

Francuski filozof, esejista i naučnik bugarskog porekla, Cvetan Todorov, preminuo je 7. februara u 77. godini života. Predstavnik strukturalizma preminuo je od posledica oboljenja nervnog sistema.

Cvetan Todorov, koji je rođen 1939. u Sofiji u Bugarskoj, prešao je u Pariz tokom 60-ih godina prošlog veka. Preko 25 godina je bio direktor Nacionalnog centra za naučno istraživanje (CNRS) u Parizu. Njegovo interesovanje bilo je usmereno ka teoriji književnosti, semiotici, politici, sociologiji, istoriji i filozofiji.

Internacionalni renome je stekao najpre esejima o žanru fantastične književnosti. Jedno od njegovih najznačajnijih dela „Uvod u fantastičnu književnost“ ostalo je do danas temeljna studija o fantastici u književnosti. Na mnogobrojnim primerima – od E.T.A. Hofmana preko Nikolaja Gogolja i Teofila Gotjea do Edgara Alana Poa – Todorov u svojoj studiji pokazuje kako fantastika deluje na čitaoce. Pri tome se koristio saznanjima strukturalističkih istraživanja svog učitelja Rolana Barta.

Todorov je prevodio tekstove ruskih formalista na francuski i zajedno sa Julijom Kristevom bio je najznačajniji posrednik ruske teorije književnosti u francuskom strukturalizmu.

Bio je gostujući profesor na najprestižnijim američkim univerzitetima (poput Jejla i Harvarda) i dobitnik je više uglednih priznanja za svoja dela poput nagrade „Princ od Asturije“ za društvene nauke ili nagrade „Vitez umetnosti i književnosti“.

Kod nas je poznat prevashodno po delima „Uvod u fantastičnu književnost“, „Simbolizam i tumačenje“, „Mi i drugi“, „Nesavršeni vrt“, „Poetika“…