Ijan M. Benks

Preminuo Ijan M. Benks

Ijan M. BenksBritanski pisac škotskog porekla Ijan Benks umro je u nedelju od raka žučne kese, objavljeno je danas, dva meseca pošto je objavljeno da je autor teško bolestan – javlja Beta.

Benks je u aprilu otkrio da ima rak žučne kese i da je malo verovatno da će živeti još godinu dana. Pisao je beletristiku i naučnu fantastiku, u kojoj se potpisivao kao Ijan M. Benks.

Objavio je više romana i bio jedan od popularnijih i cenjenijih autora u Britaniji.

Svetski je priznat kao autor naučne fantastike, u kojoj će ostati upamćen kao autor serije romana o medjuzvezdanoj utopističkoj civilizaciji “Kultura” (The Culture), kao i po srodnom romanu “Algebrist” (Algebraist).

Nakon što je objavio da je bolestan, Benks je zatražio od svog izdavača da objavi ranije njegov roman kako bi mogao da ga vidi na policama. Pisac u tom delu piše o detaljima fizičkih i emotivnih iskušenja obolelog od raka.

Roman “Kveri” (The Quarry) biće objavljen 20. juna, a u njemu se opisuju poslednje nedelje čoveka u srednjim godinama koji umire od raka.

Dobitnik je mnogih priznanja u svetu naučne fantastike, kao i literature “glavnog toka”.

Nije imao dece. Sa prvom suprugom se razveo 2007. nakon 15 godina braka. Nakon toga je živeo sa partnerom Adel Hartli, sa kojom se venčao 29. marta ove godine, pošto je zatražio od nje da bude njegova udovica.

U Srbiji su objavljena njegova prva dva romana, “Fabrika osa” (Wasp Factory) i “Hod po staklu” (Walking on Glass).