Dela Gilberta K. Čestertona

Promocija izabranih dela Gilberta K. Čestertona

U četvrtak, 12. januara 2017. s početkom u 19 časova, u Domu kulture Studentski grad (Klub-knjižara Magistrala), biće održano predstavljanje izabranih dela Gilberta K. Čestertona.

O ovom svestranom engleskom piscu, čija dela su izvršila značajan uticaj na stvaralaštvo velikana pisane reči kao što su Horhe Luis Borhes i Nil Gejmen, govoriće Nikola Drobnjaković i Boško Milosavljević.

Gilbert Kit Česterton (29.5.1874 – 14.6.1936, London), engleski književnik, čiji raznoliki opus uključuje novinarstvo, poeziju, biografiju, religiozna dela, fantaziju i detektivsku fikciju, rođen je u Kensingtonu.

Pohađao je časove ilustracije i književnosti. Od 1896. godine radio je u izdavaštvu, a 1902. je počeo da se bavi novinarstvom i književnom kritikom. Imao je nedeljnu kolumnu u „Daily News“-u, a zatim u „The Illustrated London News“-u, koju će raditi narednih 30 godina. Pisao je i za svoje novine, „G. K.’s Weekly“.

Kao mlad zainteresovao se za okultno, a kasnije se okrenuo ortodoksnim hrišćanskim uverenjima. U svakom smislu neobična pojava, gotovo dva metra visok, veoma krupan, nosio je ogrtač i zgužvani šešir, štap u ruci i cigaru u ustima. Vodio je debate sa Šoom, H. Dž. Velsom, Bertrandom Raselom…

Bio je predložen za Nobelovu nagradu 1935, napisao je 80 knjiga, nekoliko stotina pesama, 200 priča, 4000 eseja i nekoliko scenarija. Književni i društveni kritičar, istoričar, scenarista, teolog, autor članaka za Enciklopediju Britaniku.

Njegov najpoznatiji lik je detektiv-sveštenik Otac Braun, a najpoznatiji roman „Čovek koji je bio četvrtak“. Ostala dela: „Napoleon sa Noting Hila“, „Obris zdravog razuma“, „Varvarizam Berlina“, „Zločini Engleske“, „Kugla i krst“, „Klub uvrnutih zanata“, „Pravoverje“…

Gilbert Kit Česterton
Gilbert Kit Česterton: „Bajke ne govore deci da zmajevi postoje. Deca već znaju da oni postoje. Bajke govore deci da zmajevi mogu biti pobeđeni“.