Predstavljanje romana “Erd – Čuvar magije”

Petar Rogan - ErdGodinu dana nakon objavljivanja knjige “Erd – Čuvar magije” kragujevačkog pisca Petra Rogana, izdavačka kuća “Stylos Art” je zakazala prvo predstavljanje ovog romana epske fantastike u Beogradu.

Promocija će se održati u Ustanovi kulture “Vuk Karadžić” (Bulevar kralja Aleksandra 77a) u ponedeljak 28. maja 2012. godine s početkom u 19 časova.

O knjizi će, pored autora, govoriti glavni i odgovorni urednik “Stylosa” Aleksandar Radojković i urednica programa UK “Vuk Karadžić” Radmila Stojanović.

“Erd – Čuvar magije” prvi je roman u planiranoj trilogiji. A kakve avanture očekuju čitaoce na stranicama uvodnog dela, možda najslikovitije prikazuje citat iz razgovora njegovih junaka, Kjala i Grimuza, u kome se nudi objašnjenje pojma “čuvar magije”:

“Danas mladi ne veruju baš u magiju. Legende o drevnim bitkama dobijenim baš zahvaljujući Erdovima i magiji, Beli dvor na Čarobnoj steni, pa čak i samu stenu Strilit smatraju relikvijama prošlosti koje nemaju više onu vrednost kao nekad davno kad je naš narod tek došao u ove krajeve i uz zveket čelika krčio sebi put kroz tamu. Ali tamu ne možeš iseći mačem. Mnogi naši preci ostavili su ovde svoje kosti dok se nije pojavilo svetlo i razbilo mrak. Treći Erd udario je skiptarom o tlo i Čarobna stena iznikla je uz zaglušujuću grmljavinu iz utrobe zemlje. Blistavim svetlom zaslepela je demone i učinila ih vidljivim, a samim tim i ranjivim. Bez te svetlosti, koja je pre hiljadu godina sijala sve dok Veliki rat nije završen, naši preci bili bi izgubljeni, a ti i ja ne bi sad stajali ovde i pričali. Od tog doba Erdovi su čuvari magije Čarobne stene, čuvari našeg moćnog kraljevstva i svih nas. Strilijski mačevi dobijali su tolike krvave bitke u prošlosti i uz Erdovu magiju nepobedivi su. Ali bez magije – ko zna?”

Petar Rogan je rođen u Kragujevcu 1971. godine. Profesor je fizičke kulture u Medicinskoj školi u Kragujevcu i član “Mense”. Otac je Sofije i Ognjena, a kako ističe, sin je njegov prvi i najdraži čitalac. Njegova supruga Suzana, profesorka je književnosti i lektor romana o “čuvarima magije”.

Naredna promocija romana “Erd – Čuvar magije” bi trebalo da bude održana uskoro u Kruševcu.