Nil Gejmen

Predavanje Miloša Jocića: ”Šta je uplašilo Nila Gejmena”

U okviru 2. Džedajkona, koji se održava u Oficirskom domu (Orlovića Pavla 28a, Niš), u subotu 29. decembra 2018. od 16 časova biće upriličeno jedno veoma zanimljivo predavanje o originalnosti i kreativnosti u delima Nila Gejmena.

Predavanje pod nazivom „Šta je uplašilo Nila Gejmena“ održaće Miloš Jocić, asistent na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Predavanje Miloša Jocića vodiće ne samo kroz najpoznatija dela Nila Gejmena, istražujući pritom autorov fascinantni atlas čitanja, već i kroz pitanja koja su mučila svakog pripovedača u istoriji, od indijanskih snevača i sibirskih šamana do kucača po belim ekranima tekstualnih procesora: šta je originalnost, i kako se pričaju priče koje će opčiniti.

Mnoga Gejmenova dela i sama su nastala iz kreativnog čitanja najstarijih evropskih i svetskih priča. Od Sendmena, preko Zvezdane prašine, pa do najnovije Nordijske mitologije, Gejmenovi šarmantno-poremećeni remiksi drevnih legendi nas uzbuđuju već decenijama.

Ostalo je zabeleženo, međutim, da određenu knjigu Nil Gejmen nije smeo da završi. Naš vižljasti, kosati autor je od jednog dela odustao na pola puta, ne želeći da otkrije šta se krije u nepročitanim stranicama – u pitanju je bio Heroj sa hiljadu lica Džozefa Kembela, monumentalna enciklopedija svetskih mitova.

Odgovor na pitanje šta je u toj knjizi uplašilo pisca koga nisu prenule ni strahote Nekronomikona, niti krvlju natopljene primordijalne priče naših predaka, pokušaće da ponudi Miloš Jocić.