Doktor Džekil i gospodin Hajd

Predavanje ”Doktor Džekil i gospodin Hajd” u Klubu 128

U četvrtak 24. decembra 2015. godine (20h) na Filološkom fakultetu u Beogradu, u slušaonici 128 (prvi sprat nove zgrade) biće održano predavanje dr Predraga Mirčetića pod nazivom „Doktor Džekil i gospodin Hajd“. Događaj organizuje Udruženje studenata opšte književnosti i teorije književnosti „Klub 128“.

Predavanje će se baviti škotskim književnikom Robertom Luisom Stivensonom i njegovim najpoznatijim delom, naslovnom horor pripovetkom. Naročita pažnja biće usmerena na probleme dvostrukih identiteta i podvojenosti ličnosti u delu.

Pripovetka “Doktor Džekil i gospodin Hajd” originalno je objavljena 1886. godine pod nazivom “Čudni slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda”, mada je vremenom postala mnogo poznatija pod skraćenim nazivom. Radnja prati eksperiment londonskog lekara Henrija Džekila sa serumom koji bi trebalo da ga izleči od zlih nagona. Kao posledica nuspojave, međutim, Džekil se pretvara u fizički deformisanog nasilnika gospodina Hajda, koji postaje njegov mračni alter-ego. Osim što predstavlja Stivensonovo najpoznatije delo, pripovetka važi i za jednu od najznačajnijih horor i SF priča svetske književnosti i izvršila je jak uticaj u sferi umetničke i žanrovske književnosti 20. veka, kao i u okvirima popularne kulture.

Dr Predrag Mirčetić je asistent na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Oblasti kojima se bavi tiču se italijanske renesansne književnosti i Dantea, teorijskog i umetničkog diskursa moderne drame, postmoderne književnosti i teorije i, odskora, engleske književnosti viktorijanskog doba.

Ulaz na predavanje je slobodan.