Početak saradnje srpske i rumunske SF/F scene

Goran Skrobonja, Sorin Kamner, Adrijan SarajlijaU četvrtak 14. aprila 2011. godine predstavnici srpskog fandoma, pisci Goran Skrobonja i Adrijan Sarajlija, te vlasnik sajta Art-Anima Dragoljub Igrošanac, u Beogradu su se sreli sa podpredsednikom Rumunskog društva ljubitelja naučne fantastike i fentezija (SRSFF) Sorinom Kamnerom.

Cilj susreta bio je povezivanje srpske i rumunske SF/F scene. Dogovoreno je da se za početak saradnja ogleda u razmeni proznih ostvarenja, tako što će domaći pisci biti predstavljeni rumunskom čitalaštvu putem sajta http://www.srsff.ro, a sličan tretman rumunski autori doživeće zahvaljujući srpskom sajtu Art-Anima.com.

Takođe dat je predlog da se zajednički pripremi antologija priča o vampirima – motivu koji povezuje folklor ova dva naroda. Antologija bi imala tri izdanja: na srpskom, rumunskom i engleskom jeziku, a u njoj bi se našle odabrane priče srpskih i rumunskih pisaca fantastike. Ukoliko dođe do realizacije ovog projekta, za očekivati je da evropska promocija bude održana na Euroconu 2012. godine u Zagrebu. Antologiju na srpskom jeziku objavila bi izdavačka kuća Paladin.