Živkovićev PISAC OD GLINE objavljen u izdanju Špringera

Knjiga eseja Zorana Živkovića Pisac od gline – oblikovati u kreativnom pisanju, publikovana je na engleskom jeziku u izdanju Špringera, jednog od vodećih svetskih izdavača naučnih dela.

Objavljena pod naslovom The Clay Writer: Shaping in Creative Writing, knjiga sažima autorovo decenijsko iskustvo predavanja kreativnog pisanja na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Uvek nudeći polaznicima svog kursa četiri dobra razloga zbog kojih ne bi trebalo da se bave profesionalnim pisanjem, Živković u široj perspektivi razmatra pitanja šta je zaista potrebno da se postane pisac.

Knjiga je podeljena na dva dela. Prvi, esejistički segment nadopunjen je, u drugom delu, izborom duhovitih kratkih priča korišćenih kao predložak u nastavnom kontekstu.

Knjiga Pisac od gline – oblikovati u kreativnom pisanju objavljena je na srpskom jeziku u izdanju Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu 2013. godine.

Donosi eseje: „Definisanje kreativnog pisanja“, „Kratka istorija kreativnog pisanja“, „Pisci kao mentori kreativnog pisanja“ i „Moj kurs kreativnog pisanja umetničke proze“.

Dodatak čine „Pravila za pisce početnike“ Antona Pavloviča Čehova, „Kad sam počeo da pišem“ Jaroslava Hašeka, „Kako pišem“ Zorana Živkovića, pregled kurseva kreativnog pisanja na Kalifornijskom Univerzitetu u San Dijegu, i šest Živkovićevih priča („Telefon“, „Poslednji slučaj Šerloka Holmsa“, „Nokti“, „Izgubljene iluzije“, „Časovničar“, „Kućna biblioteka“).

The Clay Writer - Zoran Živković
The Clay Writer – Zoran Živković