Pia Leino

Pia Leino gošća 8. Festivala fantastične književnosti Art-Anima

Finska novinarka i književnica Pia Leino biće gošća VIII Festivala fantastične književnosti „Art-Anima“, koji se 04. i 05. jula održava u Klubu galeriji Polet (Cetinjska 15, Beograd).

Gošća iz Finske predstaviće 04. jula svoj roman distopijske fantastike Nebesa, koji je krajem prošle godine na srpskom jeziku objavljen u izdanju Kontrast izdavaštva u prevodu Jasmine Teofilović. Pored autorke, o knjizi će govoriti književna kritičarka Vladislava Gordić Petković i urednica Jelena Nidžović.

Radnja romana Nebesa (Taivas, 2018) smeštena je u bivšu prestonicu Finske, odnosno grad-državu Helsinki 2058. godine. Društvo je propalo nakon građanskog rata, a vlast je preuzeo nacionalistički pokret pod nazivom Svetlost. Politički disidenti prebegli su na sever. Sve granice su zatvorene, a kontakt sa spoljnim svetom ne postoji, i niko više nema viziju svetlije budućnosti. Umesto toga, Svetlost je svojim građanima podarila virtuelnu stvarnost poznatu pod nazivom Nebesa.

Pia Leino se u svom delu bavi aktuelnim pitanjima: klimatskim promenama, rastućom nejednakošću unutar socijalne države, pitanjem moći tehnoloških izuma i nacionalističkim pokretima. Roman je dobio sjajne kritike, a 2019. nagrađen je Nagradom Evropske unije za književnost. Nominovan je za književnu nagradu Helmet, koju helsinške biblioteke dodeljuju budućim klasicima.

Nebesa - Pia Leino
Nebesa – Pia Leino

Pia Leino rođena je 1977. Skoro dve decenije radila je kao novinarka u finskoj novinskoj agenciji STT. Magistrirala je novinarstvo na Univerzitetu u Tampereu 2004. i dve godine studirala kreativno pisanje na renomiranoj helsinškoj akademiji Kriittinen korkeakoulu. Njena interesovanja uključuju popularnu kulturu, društvene medije i politiku. Pored Nebesa, napisala je još dva romana: Ružna blagajnica (Ruma kassa, 2016), u kome se na duhovit način bavi rijaliti programima i pritiscima sa kojima se žene suočavaju; kao i roman Prekovremeni rad (Iliaika, 2020), koji je smešten u blisku budućnost i bavi se pitanjem: kako bismo živeli svoj život da znamo kada ćemo umreti…

VIII Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i Kontrast izdavaštvo. Ulaz na promociju romana Nebesa, kao i na sva druga festivalska dešavanja je slobodan, a za udoban boravak i osveženje posetilaca pobrinuće se kompanija Frikom.