Refesticon 2018

Pedeset učesnika iz celog regiona na ovogodišnjem REFESTICON-u

Šesti Regionalni festival fanatastične književnosti REFESTICON 2018 koji će se od 12. do 17. juna održati u Bijelom Polju, donosi 30 programskih celina na kojima će učešće uzeti više od 50 učesnika uključujući i neka od najznačajnijih književnih imena regiona.

Centralni događaj festivala je dodela priznanja „Zlatni zmaj“ za međunarodni doprinos fantastičnoj književnosti Slobodanu Vukanoviću, koja će se održati u petak 15. juna, kada će osim razgovora u sklopu programa nastupiti i gudački kvartet „Unique“ iz Podgorice.

Specijalni gost festivala je najprevođeniji savremeni srpski pisac Zoran Živković koji će premijerno promovisati knjigu Prvi kontakt i putovanje kroz vreme – odabrani eseji i priče koju je objavio međunarodni izdavač Springer, u ediciji Nauka i Fantastika.

U Bijelom Polju su planirane i promocije romana Tuđemilski svici Slobodana Vukanovića iz Podgorice, novele Sin Čopora Gorana Skrobonje iz Beograda, romana Poslednji cirkus na svetu Branislava Jankovića iz Niša, romana Klupko Anta Zirduma iz Viteza, romana Baka Mandini krugovi Tihomira Jovanovića iz Beograda, romana Na putu za Dardel Slobodana Zorana Obradovića i zbirke odabranih priča Zapisi iz hodnika vremena Aleksandra Obradovića iz Bijelog Polja.

Osim autorskih izdanja biće promovisana festivalska zbirka kratkih priča Trium reginarum, koju čini 29 priča autora iz regiona o vladarkama iz srednjeg veka, kao i zbirke partnerskih festivala iz država okruženja. Među njima su Kosingas – Neispričane priče u izdanju Strahora iz Beograda, Priče o manjinama Festivala fantastične književnosti iz Pazina i Greške u koracima sa Istrakona iz Pazina, zatim Transreali sa 40. SFeraKon-a iz Zagreba, Posljednja bosanska kraljica festivala ZeCon iz Zenice, kao i antologija odabranih priča Regia Fentastica 3 iz Beograda i časopis Književna fantastika koju izdaju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima i izdavačka kuća Kontrast iz Beograda. Planirane su i promocije fanzina Terra i SF Portal u izdanju Udruženja građana SCI&FI iz Beograda, zatim predstavljanje izdavačke kuće Vrane iz Niša i edicije „Poetika strave“ koju uređuje dr Dejan Ognjanović iz Niša.

Kada je reč o partnerskim festivalima ove godine će publika u Bijelom Polju imati priliku da se upozna sa aktivnostima 40. SFeraKona iz Zagreba, koga će predstaviti jedna od organizatorki Vanja Kranjčević. Osim toga prvi put će se predstaviti i Hercegnovski strip festival o kome će govoriti organizatori Nebojša Mandić i Nikola Ćurčin iz Herceg Novog i Luka Cakić iz Podgorice. Takođe, planirano je da Mirko Grdinić jedan od organizatora Festivala fantastične književnosti iz Pazina predstavi partnere iz Istre i najavi temu konkursa za kratke priče. Posebno će biti predstavljen i peti Festival fantastične književnosti Art-Anima koji je održan početkom juna u Beogradu i o kome će govoriti utemeljivač i jedan od organizatora Dragoljub Igrošanac. Dok će se uz učešće društva vitezova Zmajeva griva predstaviti i prvi Festival fantastike TolkiNiš iz Niša.

Osim književnih sadržaja program festivala čine i maskenbali „Princ i princeza i po neki vitez“ za učenike osnovnih škola i polaznike vrtića, kao i izložba ilustracija „Trium reginarum” akademskog slikara iz Bijelog Polja Luke Joksimovića i Izložba fotografija „Kameni spavač“ Murata Jašarevića iz Zenice. Planirana su i teorijska izlaganja „Trium reginarum – tri vladarke – jedna sudbina“ na kome će govoriti istoričari Marijan Mašo Miljić iz Podgorice i Boban Šestović iz Bijelog Polja, dok će na temu „Srednji vek kao inspiracija u horor filmu“ govoriti dr Dejan Ognjanović iz Niša. Za sve ljubitelje fantastike i stripa biće organizovana prva radionica stripa koju će voditi ilustratori Nikola Ćurčin i Luka Cakić.

Program festivala REFESTICON 2018

Dodela priznanja „Zlatni zmaj“ Slobodanu Vukanoviću

Promocije

Prvi kontakt i putovanje kroz vreme: odabrani eseji i priče – Zoran Živković (Beograd)

Roman Tuđemilski svici – Slobodan Vukanović (Podgorica)

Novela Sin Čopora – Goran Skrobonja (Beograd)

Roman Poslednji cirkus na svetu – Branislav Janković (Niš)

Roman Klupko – Anto Zirdum (Vitez)

Roman Baka Mandini krugovi – Tihomir Jovanović (Beograd)

Zbirka priča Zapisi iz hodnika vremena – Aleksandar Obaradović (Bijelo Polje)

Zbirka kratkih priča Trium reginarum – REFESTICON 2018

Zbirka kratkih priča Kosingas – Neispričane priče – Goran Skrobonja (Beograd)

Zbirka kratkih priča Priče o manjinama – Festival fantastične književnosti Pazin

Zbirka kratkih priča Greške u koracima – Istrakon Pazin

Zbirka kratkih priča Transreali – SFeraKOn Zagreb

Zbirka kratkih priča Posljednja bosanska kraljica – ZeCon (Zenica)

Časopis Književna fantastika – Dragoljub Igrošanac (Beograd)

Antologije Regia Fentastica 3 – Tihomir Jovanović (Beograd)

Fanzini Terra i SF Portal – UG SCI&FI (Beograd)

Izdavačka kuća Vrane – Branislav Janković (Niš)

Edicija Poetika strave – Dejan Ognjanović (Niš)

Predstavljanje Hercegnovskog strip festivala – Nebojša Mandić, Nikola Ćurčin, Luka Cakić (Herceg Novi)

Predstavljanje Festivala fantastične književnosti Pazin – Mirko Grdinić (Pazin)

Predstavljanje 40. SFeraKona Zagreb – Vanja Kranjčević (Zagreb)

Predstavljanje Festivala fantastične književnosti Art-Anima – Dragoljub Igrošanac (Beograd)

Predstavljanje prvog Festivala fantastike TolkiNiš – Darko Stanković (Niš)

Mini koncert gudački kvartet „Unique“ – Podgorica

Maskenbal „Princ i princeza i po neki vitez“ – Učenici osnovnih škola

Izložba ilustracija „Trium reginarum“ – Luka Joksimović

Panel „Trium reginarum – tri vladarke – jedna sudbina“

Performans – Srednji vek – Udruženje vitezova Zmajeva griva (Niš)

„Srednji vek kao inspiracija u horor filmu“ – dr Dejan Ognjanović (Niš)

Radionica stripa – Nikola Ćurčin (Herceg Novi) Luka Cakić (Podgorica)

Izložba fotografija „Kameni spavač“ Murata Jašarevića – Adnadin Jašarević (Zenica)

Refesticon 2018
Refesticon 2018