Patrik Rotfus

I Patrik Rotfus na udaru nestrpljivih fanova

U romanu Mizeri, fanatična čitateljka Eni Vilks je toliko razočarana sudbinom svoje omiljene književne junakinje Mizeri Čestejn da otima pisca Pola Šeldona i počinje da mu odseca različite delove tela ne bi li ga primorala da napiše priču koju ona želi.

Nezadovoljstvo među ljubiteljima serijala „Hronika o kraljoubici“, koji već punih devet godina čekaju da autor Patrik Rotfus završi treći nastavak pod naslovom Kamena vrata, počelo je da poprima razmere slične onima opisanim u klasiku Stivena Kinga.

Sajt BookRiot izveštava da je frustracija dostigla tačku ključanja i da neki od Rotfusovih najodanijih obožavalaca sada potencijalnim novim čitaocima preporučuju da uopšte ne počinju sa čitanjem serijala, zaklinjući se da će čitati samo piratsku verziju nove knjige kako bi sprečili da pisac od nje ostvari profit.

Mnogi čitaoci žive u ubeđenju da im pisci nešto duguju. To nije nova pojava, naročito ne među ljubiteljima fantastike. Nil Gejmen je 2009. godine, u odgovoru na jedno pismo, obožavaocu jasno dao do znanja da „pisci i umetnici nisu mašine“, dok je Džordž R. R. Martin na negodovanje čitalaca zbog kašnjenja pete knjige iz serijala Pesma leda i vatre odgovorio da on nije „ničija kučka“ (roman je na objavljivanje čekao još dve godine).

Martin je prošle godine obećao da će šesta knjiga biti završena 29. jula 2020. Obožavaocima je rekao da će, u slučaju da ne ispuni obećanje, imati njegovu dozvolu da ga „zatoče u kolibi na Belom ostrvu, iznad jezera sumporne kiseline“. Knjiga još uvek nije završena. Zahtevi (šaljive prirode, nadamo se) da se pisac „privede pravdi“ su već počeli da pristižu.

Čini se da frustraciju obožavalaca Patrika Rotfusa deli i njegova urednica Betsi Volhajm. U seriji objava na Fejsbuku, koje su u međuvremenu izbrisane, ona se požalila da joj je dosta svega, jer „kada pisci ne pišu, njihovi izdavači trpe“, i iznela mišljenje da Rotfus „tokom poslednjih šest godina nije napisao ni reč“.

Iako sam veliki obožavalac Martina i Rotfusa, ne verujem da će im pritisak pomoći da završe romane. Autor članka na sajtu BookRiot pravilno zaključuje da je dostupnost pisaca, koju je omogućio internet, stvorila „užasan začarani krug očekivanja i nezadovoljstva“.

Uspešni pisac fantastike Brendon Sanderson mi je tokom prošlonedeljnog intervjua rekao da se trudi da ne ulazi u rasprave sa čitaocima koji mu u svojim kilometarskim imejlovima objašnjavaju u čemu je sve pogrešio i kako da te greške ispravi. „To nije zdravo ni za pisca ni za čitaoca“, smatra on. „Najbolje što mogu jeste da im kažem: ‘Razumem da imate svoje viđenje tog junaka i možda bi najbolje bilo da i sami sednete i počnete da pišete priče’.“

Krajnje je vreme da poslušamo savet Nila Gejmena. Ako čekate novu knjigu iz nekog serijala, možda od Martina ili Rotfusa, „sačekajte“, kaže on. „Pročitajte ponovo prvu knjigu. Pročitajte nešto drugo. Živite svoj život. Nadajte se da pisac trenutno piše knjigu koju želite da pročitate, a da ne umire ili nešto tome slično.“

Patrik Rotfus
Patrik Rotfus

Autor: Alison Flad
Izvori: theguardian.com / Delfi.rs
Prevod: Jelena Tanasković