Hari Poter i kamen mudrosti

Onlajn predavanje HARI POTER I KULTURA DETINJSTVA

U organizaciji Departmana za anglistiku Univerziteta u Nišu, u petak 27. novembra 2020. od 12.00 časova, biće upriličeno onlajn predavanje „Hari Poter i kultura detinjstva“ koje će održati prof. dr Danijela Petković.

Predavanje razmatra serijal Dž. K. Rouling u kontekstu binarnih opozicija „detinjstva“ i „odraslosti“, koje se posmatraju kao društveni konstrukti novijeg datuma.

Fokus predavanja biće prevashodno na recepciji serijala u angloameričkoj kulturi, i na oprečnim reakcije kritičara, roditelja, sveštenika, i izdavačke industrije, između ostalih, koje dosta toga razotkrivaju o (ne)stabilnosti „odraslosti“ pre svega, ali i o nasilnom održavanju granica između iste i „detinjstva“.

Predavanje će biti održano preko Google Meet aplikacije, a svi zainteresovani za predavanje mogu se prijaviti na adresu ema.zivkovic@filfak.ni.ac.rs.

Dr Danijela Petković (1978) radi kao docent na Departmanu za anglistiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Autorka je monografije Odnosi moći/fantastična podučavanja: dete, detinjstvo, engleska dečja fantastika i didaktika (2017), i brojnih radova u domaćim i stranim časopisima i zbornicima.

Njena istraživačka interesovanja obuhvataju viktorijansku književnost i kulturu; neoviktorijansku književnost; dečju i književnost za mlade; rodne studije, i kritičku animalistiku.

Hari Poter i kultura detinjstva