Održano književno veče istarske fantastike

U utorak 01. juna 2010. godine u pazinskoj Kući za pisce održano je književno veče posvećeno istarskoj fantastici, na kojoj su, pored moderatora Davora Šišovića, nastupili i autori: Marina Jadrejčić, Robi Selan, Ivana Pomazan Watkins i Mirko Grdinić. Dnevni list Glas Istre, o ovom događaju je objavio opširan tekst pod nazivom “Pazinska jama bez čudovišta”, a mi ga u celosti prenosimo:

Pazinska jama bez čudovišta

“Prije sedam, osam godina na području Istre znanstvenu je fantastiku aktivno pisalo samo dvoje autora, a danas ih imamo tridesetak”, kazao je na otvorenju književne večeri istarske fantastike u Kući za pisce moderator Davor Šišović napomenuvši da je to rezultat održavanja dugogodišnjeg ZF književnog natječaja te brojnih manifestacija znanstvene fantastike.

U gotovo jednoipolsatnom razgovoru troje je tvoraca znanstvenofantastičnih priča najavilo izdavanje romana prvijenaca. Roman Robija Selana, labinskog novinara Glasa Istre, spadat će u steampunk, podžanr znanstvene fantastike koji radnju smješta u naprednu prošlost (u anglosaksonskoj kulturi viktorijansko doba, a u nas Austro-Ugarska u posljednjoj četvrti 19. stoljeća). Dobar će se dio radnje romana odigravati u Istri, a jedan od likova romana bit će Josip Belušić (rođen 1847. godine u Županićima kraj Svete Nedelje) izumitelj brzinomjera i taksimetara, kao i autorov prapraprapradjed, otkrio je publici Selan.

Mirko Grdinić iz Pazina priprema roman o bosanskom banu Kulinu (12. stoljeće) u kojem će pokušati pronaći odgovor na čudnovati izostanak templara na području tada katoličke Bosne i Hercegovine.

Najplodnija ZF autorica s istarskog područja, Kanfanarka Marina Jadrejčić, priprema najopsežniji roman kojeg će izdati u četiri toma, a bavit će se osnovnim egzistencijalističkim pitanjima: otkud smo došli i kuda idemo.

U razgovoru sa Šišovićem Selan je također otkrio da je inspiraciju za priču “The Istrian beast” (o čudovištu koje živi u podzemnim tunelima koje je korijenjem probio stari hrast na dnu vrtače) pronašao u jednom dubokom dolcu koji se nalazi kraj Batluga. Na pitanje moderatora koga će nakon Godzile suprotstaviti superheroju Velom Joži, pisac je kazao da će to vjerojatno biti King Kong, Quetzalquatl ili div iz boce. Primijećeno je da još nijedan autor nije smjestio neko čudovište u Pazinsku jamu koja je kao stvorena za takvo biće.

A. Dagostin