Održane promocije dva domaća žanrovska dela

Prema informacijama objavljenim na sajtu Pogled iz svemirskog broda, u sredu i četvrtak naveče u Beogradu su održane dve književne promocije posvećene delima iz domena fantastike domaćih autora. U sredu 16. juna u knjižari “Ilegala” održano je predstavljanje knjige “Fantom tramvaj” (Plato) Milorada Milinkovića, a u četvrtak, 17. juna, u biblioteci “Milutin Bojić”, promovisana je knjiga “Agarta” (Liber) Ivana Vukadinovića.

 

“Fantom tramvaj” Milorad Milinković

Milorad Milinković - Fantom tramvajFantom tramvaj koji vozi obodom Kalemegdana i prikuplja noću nestašne dečake i devojčice odvodeći ih u lagume Donjeg grada. Tu je priču u detinjstvu izgradila bujna mašta glavnog junaka, dorćolskog mangupa Sime. Kasnije je tom pričom zavodio i osvajao devojke.

Simin život neženje i plejboja sa beogradskog asfalta je toliko jednostavan i predvidljiv,i o njemu se ne bi imalo ništa zanimljivo ispričati,da nakon jedne sahrane i neplaniranog zaljubljivanja Sima ne upadne u kovitlac opasnih događaja, koji mu menjaju život, a u toku kojih, njegova maštarija o fantom-tramvaju dobija značajnu ulogu.

Tu životnu priču i pisanu zaostavštinu Sima poverava svom prijatelju i odlazi u nepoznatom pravcu.

Da li je sve to istina, ili mašta, ili samoreklama jednog iskusnog pisca reklamnih scenarija, ostaje da se reši.

Milorad Milinković gradi filmski uzbudljivu priču,čija je kompozicija složena,u kojoj se prepliću i nadovezuju različiti književni žanrovi što sve doprinosi dinamici pripovedanja i dubljem oslikavanju likova.

Postupak spajanja realnosti, fantazmagorije i lokalnih (u ovom slučaju urbanih umesto folklornih) mitova, priziva pripovednu tradiciju Milovana Glišića i Momčila Nastasijevića.

 

“Agarta” Ivan Vukadinović

Ivan Vukadinović - AgartaIdeja koja potiče od H. Dž. Velsa da “ovaj svet pažljivo i oštro posmatraju bića čija je inteligencija veća od čovečije…” nalazi se u osnovi romana “Agarta – kraljevstvo podzemlja i zemlje”. Ono što kroz svoju romanesknu građu pisac razvija u veoma složenoj i studioznoj priči je zapravo ideja da sve ono što nazivamo Svetskom istorijom, osim što je posledica delovanja civilizacijskog nasleđa, ličnosti, kultova i mitologema, posledica je i delovanja nekih sila, koje su nam nedokučive, opskurne i koje pre možemo naslutiti, nego spoznati i shvatiti. A moguće da je ovo potonje dar retkih i odabranih. (Neda Mandić-Spasojević)