Harold Foster - Princ Valijant

Objavljen treći i četvrti tom stripa ”Princ Valijant”

Podelite sadržaj:

Harold Foster - Princ ValijantPosle devetomesečne pauze, “Čarobna knjiga” je pripremila dva nova toma stripa “Princ Valijant” Harolda Fostera, u kojima su sadržane sve epizode nastale u periodu 1941–1942. i 1943–1944. Kao i u prethodna dva izdanja, sasvim je sačuvan kolorit koji je odabrao sam Foster, a stripovi su obogaćeni biografskim podacima i drugim zanimljivostima iz Fosterovog života i stvaralaštva.

Gotovo cela 1941. godina sadrži jednu epsku desetomesečnu epizodu, “Raspevani mač”, u kojoj Princ Valijant prvo traga za svojom budućom nevestom Aletom obilazeći predele Afrike, Jerusalim, Arapsku pustinju… Na kraju je i upoznaje. Ovaj tom sadrži i nov esej o Fosteru, iz pera stripskog kritičara Dena Nejdela.

U četvrtom tomu, progonjen mislima o ljupkoj Aleti, Valijant traži savet od mudrog Merlina – u priči koja prerasta u jedan od najvećih epova ovog serijala, ep koji je izlazio sedam meseci, i u kome je neverovatno detaljnim i upečatljivim prizorima prikazan Valijantov povratak u rodnu Tulu i ponovni susret s ocem.

U ovom tomu počinje i Fosterov šarmantni strip “Srednjovekovni zamak”, a moći ćete da pročitate i iscrpan uvodni esej Fosterovog poznavaoca Brajana M. Kejna.

Princ Valijant je rođen 433. godine, kao sin kralja Aguara u skandinavskoj Tuli, na krajnjem severu tada poznatog sveta. S petnaest godina, što je po srednjovekovnim merilima značilo punoletstvo, odlazi od kuće u potrazi za pustolovinama. Ubrzo sreće ser Gavejna i ser Lanselota, vitezove kralja Artura, i s njima dolazi na dvor u Kamelot, gde postaje štitonoša. Sa sedamnaest godina dobija čuveni mač koji peva – legendarni Flamberže, koji će postati njegov verni pratilac – a kralj Artur ga ubrzo potom proglašava vitezom okruglog stola. U narednim godinama, Valijant se bori protiv Atile i njegovih Huna u Italiji, upoznaje ljubav svog života, princezu Aletu, a zatim ga pustolovine vode u Svetu zemlju, Grčku i Afriku. Dok su Vandali opsedali Rim, 455. godine, ženi se Aletom, a sledeće godine odlaze u Ameriku, gde im se rodio prvi sin, Arn.

“Čarobna knjiga” je ranije objavila dva toma stripa “Princ Valijant”, u kojima su se našle epizode originalno štampane u periodu 1937–1938. (prvi tom) i 1939–1940. (drugi tom).


Harold Foster - Princ Valijant