Jelisijum - Živojin Petrović

Objavljen roman JELISIJUM Živojina Petrovića

Podelite sadržaj:

U izdanju Novosadskog kulturno-obrazovnog kruga, objavljen je kratki pseudoistorijski roman sa elementima fantastike, Jelisijum, Živojina Petrovića. Priča je smeštena u pogodbeni srednji vek u nepostojeće mesto Veliko Sadište i na dvor vlastelina Marka od Lelandije.

U središtu zapleta nalaze se tri devojke – sestre, udavače – koje traže naklonost trojice momaka. One su različitih karaktera i shodno tome različitih očekivanja od života pa su i njihovi izabranici slika i prilika devojačkih ambicija i planova: jedan je pompezni vitez, lakomislen i umišljen, sklon egzotičnim opijatima, drugi je korparev sin, vredna i povučen, poštovalac prirode, njene lepote i reda, treći je umetnik, majstorski svirač leute koji svojim tonovima može naterati uvelo cveće – da oživi.

Laku noć, Punpune

Susreti devojaka i momaka, njihovo upoznavanje i iskušavanje u osnovi se svodi na takmičenje, na potvrđivanje sposobnosti i rešenosti da se nametne svoja volja i spremnosti druge strane da se toj volji pokori.

Živojin Petrović (Vršac, 1964) je filmski i književni kritičar. Piše prozu. Objavljuje u časopisima Glas omladine, To Jest, Košava, Student, Književna reč, Pomak, Letopis Matice Srpske, Ulaznica, Gradina, Braničevo i dr. Zastupljen u zbornicima Međaj i Priče za kraj veka. Autor je knjige Vodeni žig (1994).

JELISIJUM – Živojin Petrović