Brendon Sanderson - Put kraljeva

Objavljen prvi deo Sandersonove sage ”Arhiva olujne svetlosti”

Brendon Sanderson - Put kraljevaLaguna” je nedavno objavila roman “Put kraljeva” Brendona Sandersona, prvu knjigu iz budućeg desetodelnog serijala epske fantastike “Arhiva olujne svetlosti”.

Roman, koji je za domaće tržište objavljen u dva toma, prati dešavanja na Rošaru, stenovitom svetu kojim osim silnih orkanskih vetrova, šibaju i strašni ratovi.

Vekovima nakon pada svetih viteških redova zvanih Blistavi vitezovi, njihovi ivermačevi i iveroklopi i dalje predstavljaju najmoćnije oružje. Mistična sečiva i oklopi koji najobičnije ljude pretvaraju u bezmalo nepobedive ratnike, vremenom su postali i glavni razlog zbog kojih se ratovi vode.

Centralni junaci knjige su: vojskovođa Dalinar Kolin, koji je opsednut drevnom knjigom “Put kraljeva”; nesuđeni vidar Kaladin, koji pada u ropstvo i biva uvučen u besmisleni sukob deset vojski; i mlada učenjakinja Šalan, koja otkriva nagoveštaje tajni Blistavih vitezova – i pravog uzroka rata.

Izdanje romana “Put kraljeva” na srpskom jeziku stiže četiri godine nakon što je roman izvorno objavljen na američkom tržištu i tri godine nakon što je ovenčan prestižnom nagradom “Dejvid Gemel”.

Brendon Sanderson rođen je 1975. godine u Linkolnu, Nebraska. Diplomirao je engleski jezik na univerzitetu Brigam Jang. Na istom univerzitetu je 2004. godine završio master iz kreativnog pisanja.

Posle smrti slavnog pisca epske fantastike Roberta Džordana, angažovan je na pisanju završne tri knjige njegovog serijala “Točak vremena”.