Opšta teorija žirafa

O knjizi ”Opšta teorija žirafa” u Biblioteci grada Beograda

U sredu 16. avgusta 2017. s početkom u 19 časova u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda biće održana promocija knjige „Opšta teorija žirafa“ dr Milana M. Ćirkovića. Pored autora, o knjizi će govoriti: prof. dr Zoran Živković, dr Mladen Jakovljević i izdavač Bojan Stojanović.

Knjigu „Opšta teorija žirafa“ (Heliks, 2017) čine odabrani, delimično prošireni i dorađeni tekstovi, koji su publikovani u različitim medijima tokom perioda između 2008. i 2015. godine, a kojima Ćirković – jedan od najmarljivijih popularizatora nauke u Srbiji – čitaocima približava važne ideje koje čine osnovu savremene nauke.

Uočavajući važan detalj da je opšta kultura bitan uslov za kvalitetno razumevanje nauke, autor se ne usteže da u svakom eseju toplo preporuči sjajna dela iz domena istorije, filozofije, ali i beletristike, pa i likovnih umetnosti, čime ukazuje da neposredno umetničko iskustvo ostvareno bilo gledanjem dobrih filmova, čitanjem dobrih romana, posmatranjem vrhunskih dela likovne umetnosti, uživanjem u vrhunskoj muzici, uobličava ljudski um na način da je spreman da lakše i prirodnije razume ideje nauke.

Kao i u Ćirkovićevoj knjizi „Artefakt za svemirsko putovanje“ (2009), ogledi sakupljeni u „Opštoj teoriji žirafa“ ponajviše se bave naučnom avanturom i odnosom nauke prema svetovima filozofije i umetnosti. Prve dve celine, „Strategije nauke“ i „Strategije umetnosti“, dobrim delom su upravo samoobjašnjavajuće; njima je autor, nakon dužeg premišljanja, dodao i treću celinu, tematski različitu, ali po tonu srodnu, „Doba katastrofa“, koja je od neposrednog praktičnog značaja, a pokazuje u kojoj meri kratko pamćenje, povodljivost za senzacijama, kolektivističke mantre, različite kognitivne neobjektivnosti i slične pojave otupljuju oštricu našeg racionalnog pogleda na svet upravo u sadašnjem trenutku, kad se suočavamo s najtežim izazovima i najvećim pretnjama od doba pojave čoveka kao biološke vrste na Zemlji.

Milan M. Ćirković (1971) diplomirao je teorijsku fiziku na Fizičkom fakultetu Beogradskog univerziteta 1994. Odbranio je doktorat iz astrofizike na Državnom univerzitetu Njujorka u Stoni Bruku (SAD) 2000. godine, gde je prethodno magistrirao iz geonauka 1995. godine. Od 1997. angažovan je na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu, a u zvanje naučnog savetnika izabran je 2008. godine. U periodu 2003-2013. bio je vanredni profesor Departmana za fiziku Univerziteta u Novom Sadu. Član je Upravnog odbora Astronomske opservatorije u Beogradu (2005-2009) i predsednik Naučnog veća iste institucije (2010-2017). Istraživački je saradnik Instituta za budućnost čovečanstva pri Filozofskom fakultetu Oksfordskog univerziteta. Ko-uredio je antologiju „Global Catastrophic Risks“ (Oxford University Press, Oxford, 2008), koja je pozitivno ocenjena i predstavljena u brojnim svetskim naučnim glasilima, uključujući Nature i Science. Objavio je do sada tri knjige i oko stotinu naučnih radova u prestižnim svetskim istraživačkim časopisima i u zbornicima radova sa međunarodnih konferencija. Objavio je i pedesetak članaka u domaćim i međunarodnim časopisima za popularnu nauku, te nekoliko književnoteorijskih ogleda. Preveo je više naučno-popularnih knjiga na srpski jezik.

Predstavljanje knjige „Opšta teorija žirafa“ organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i Biblioteka grada Beograda.

Ulaz je slobodan.

Promocija knjige eseja ''Opšta teorija žirafa'' Milana M. Ćirkovića
Promocija knjige eseja ”Opšta teorija žirafa” Milana M. Ćirkovića