Nebojša Petković - Poslednji grad: Izdaja

Portalibris za Sajam priprema nove naslove fantastike

Portalibris će na ovogodišnjem Sajmu knjiga biti dominantno u znaku fantastike… Ova izdavačka kuća, predstaviće brojne nove naslove domaćih autora fantastike, među kojima i dva završna dela trilogija.

„Teslin vremeplov“ je treći deo trilogije „Sedam mačeva“ o srpskim vampirima iz pera Miloša Petkovića. Poznati junaci iz „Tajne stare vodenice“ u kojoj je saga otpočela, i „Poljupca princeze Ildiko“ sada se susreću u sred finalnog okršaja. Trilogija je inspirisala dizajnerku nakita „Nakit od papira“ koja će za Sajam pripremiti ukrase sa vampirskim motivima i detaljima vezanim za put kroz vreme…

„Izdaja“ – završna knjiga serijala o postapokaliptičnoj Srbiji, „Poslednji grad“ Nebojše Petkovića donosi priču o dečaku Vuku koji u devastiranom svetu budućnosti proživljava užas potpune anarhije tragajući za mitskim Poslednjim gradom. Suočavanje sa izdajom okosnica je ove knjige. Da li je izdaja delo palih ili refleks slabosti? Je li nužno zlo ili beg od žrtve? Može li biti greška plemenitih ili je vazda navika kukavica? Kako bilo, njen ožiljak traje duže od svakog drugog, a čaesto se nosi i iza dveri smrti.

„Tajna iskre“ Danice Bogojević je pobednički roman konkursa „Vrata knjige 2016“ koja upliće nekoliko čudesnih priča iz različitih vremena, sa širokog prostora, od Baltika do naših krajeva.  Spisateljica, čija je ovo prva knjiga, svoja raznovrsna istorijska znanja utkala je u ovo delo širih razmera koje će biti poslastica za ljubitelje žanrovske književnosti.

„Ravijojla, veliko zaveštanje“, moderna epska priča bazirana na narodnoj pesmi o ženidbi vojvode Momčila, u koju su utkana slovenska božanstva, htonske sile i prihvatanje hrišćanskog Boga. Priča koja odgovara na pitanje zašto je baš Marko Kraljević  tako važan srpski junak i zašto je vila Ravijojla njegova posestrima i pomoć. Bajkovita i epska storija u čijem je središtu misteriozna Momčilova „sablja sa očima”.

SF Ivana Brankovića, dva romana koja korespondiraju sa grčkom mitologijom i različitim istorijskim turbulencijama:  „Prometejev dnevnik“ i „Projekat Herkules“, upotpunjuju Portalibrisov šaroliki program fantastike u kome postoji ponešto za svaki ukus. Tekvondo klub Herkules pripremiće poklon vaučere za kupce ovih dela i podržati romane koji uostalom i govore o pravednoj borbi…

Sa ciljem da i mlađa ćitalačka publika uživa u fantastici koja je za njih napisana, Portalibris će reizdati dva dela trilogije „Virovi“ spisateljice Mine D. Todorović: „Vir svetova“ i „Gamiž“,  i premijerno izdati finalni nastavak: „Magma“.

Mlađoj populaciji dopašće se i knjiga „Žiži“ Mirjane Uzelac koja je zapravo bila najbolji tinejdžerski fantastični roman na konkursu „Vrata knjige 2016“. U pitanju je neobično putovanje devojčice Živane i njene družine posredstvom čudesnog ringišpila, a sve uz čarobnu knjigu koja se sama docrtava, i kroz koju im se obraća Edgar Alan Po.

portalibris-2016-m