Goran Skrobonja

Nova Skrobonjina zbirka stiže naredne godine

Do polovine 2013. godine iz štampe bi trebalo da izađe nova zbirka pripovedaka jednog od najpoznatijih srpskih pisaca fantastike Gorana Skrobonje.

Knjiga čiji je radni naziv “Poklade”, sadržaće sedam proznih ostvarenja od kojih će jedno biti po prvi put dato čitaocima na uvid. Preostalih šest dela do sada je objavljeno u više domaćih i regionalnih antologija žanrovske proze.

Zbirku će otvoriti novela “Projekat Sunce: Anka, ubica vampira”, koja se nedavno pojavila u antologiji izdavačke kuće Paladin, “U znaku vampira – priče o krvopijama”. Ovom proznom delu predodređen je poseban značaj, jer će uslovno predstavljati sponu između dva Skrobonjina romana – popularnog “Čovek koji je ubio Teslu” i budućeg “Sva Teslina deca”.

Slede pripovetke: “Poklade” (antologija “Istinite laži”), “Marta” (“Apokalipsa juče, danas, sutra”), “Ašurova noć” (“Priče o vinu” – FFK zbirka), “Prekrasna kada svane zora” (“Priče o turizmu” – FFK zbirka) i “Do poslednjeg” (“Beli šum”).
 
Zbirku zatvara još jedna novela iz ciklusa “Projekat Sunce”, ali koja do sada nigde nije objavljivana “Projekat Sunce: Nikodije, ubica vampira”.
 
Pored proznih radova, zbirka će sadržati predgovor autora, kao i pogovor koji potpisuje književni kritičar Vasa Pavković.

Ova knjiga će biti četvrta zbirka u Skrobonjinom književnom opusu. Prethodno je objavio “Od šapata do vriska” (1996), “Šilom u čelo” (2000) i “Tihi gradovi” (2007). Pored ovih zbirki, Skrobonja je autor i tri romana: “Vojnici Korota” (1992), “Nakot” (1994, 2011) i “Čovek koji je ubio Teslu” (2010), a treba istaći da je za poslednji od navedenih bio u najužem krugu za uglednu književnu nagradu “Laza Kostić”.