Nova knjiga Đorđa Pisareva ”I noć se uvukla u njegovo srce”

U izdanju zrenjaninske “Agore”, nedavno se u knjižarama pojavio novi roman Đorđa Pisareva, pod nazivom “I noć se uvukla u njegovo srce”. Knjiga je objavljena u kolekciji “Odabrana dela Đorđa Pisareva” u kojoj su se prethodno našla ostvarenja iz trilogije “Mapa izgubljenog sveta” (“Ponoć je u sobi uspomena”, 2005; “A ako umre pre nego što se probudi?” 2009; i “Na stazi suza”, 2010), kao i knjiga priča “Velika Očekivanja” (2010).

Roman “I noć se uvukla u njegovo srce” otkriva šta se dešava kada dva psihijatra iz dva različita sveta, od kojih jedan ne postoji, započnu dopisivanje. Glavnom junaku, novinaru, otvara se mogućnost da pređe u drugačiju stvarnost. Živeći dva života, u takozvanom realnom vremenu usred stvarnog Novog Sada i u alternativnoj stvarnosti, on iznosi iskustva tragača za zemaljskim i za duhovnim blagom, i kreće na darvinovsko putovanje brodom “Prabigl” ka Galapagosu, ka čudesima reči i slova…

“Zreli postmodernizam Đorđa Pisareva pokazuje nam da je roman centar sveta, ezoterično mesto, brana hipervulgarnoj svakodnevici”, reči su urednika Nenada Šaponje. “Produbljujući svoju poetičku poziciju da literatura poput vremena i mesta zbivanja, ima jednako pravo da odredi poziciju pripovedanja, on, kroz mogućnost da se živi paralelan život, da se postave pitanja o njegovim granicama i mogućim alternativama, da se kroz različite kombinacije mikro i makro sveta, vidljivog i onog prepunog informacija o nevidljivom i mogućem, dođe do novog uvida u stvarnost, ispisuje jednu od surovo istinitih priča našeg vremena”, ističe Šaponja.

Povodom svog novog dela, Đorđe Pisarev je u nedavnom intervjuu za Večernje novosti, rekao: “Za mene je književnost uvek bila disciplina koja se bavila avanturama duha. Pozvao bih se na reči kapetana Pikara iz ‘Zvezdanih staza’, da ne treba razmišljati suviše linearno. Pitanje koje bih uvek postavljao piscu glasi: ‘Da li si ti sposoban da ponudiš priču koja je zanimljiva, ali da je obučeš u drugačiju odeću, da stvoriš knjigu koja nudi više dimenzija i odnosa prema stvarnosti'”.

Đorđe Pisarev (1957, Vizić) diplomirao je književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Do sada je objavio osamnaest knjiga: zbirke priča “Knjiga gospodara priča” (1985), “Miki Šepard: Strašne priče” (1990), “Poslanice iz Novog Jerusalima” (1996, izabrane priče) i “Besmrtnici” (2002,izabrane i nove priče), “Velika Očekivanja” (2010); zbirku eseja “Pred vratima raja” (2002); romane “Mimezis mimezis romana” (1983), “Knjige naroda Lutaka” (1988), “Gotska priča” (1990), “Kovčeg” (1992), “Popisujući imena stvari” (1995), “Zavera bliznakinja” (1999), “Pod senkom zmaja” (2001), “U srcu grada” (2004), “Ponoć je u sobi uspomena” (dva izdanja – 2005, 2010), “A ako umre pre nego što se probudi?” (2009, dva izdanja), “Na stazi suza” (2010).

Laureat je Nagrade Laza Kostić, Nagrade Stevan Pešić, Nagrade Karolj Sirmai, dobio je Nagradu Društva književnika Vojvodine za knjigu godine i Nagradu Pokrajinskog fonda kulture za najbolju knjigu godine, kao i nagradu Fondacije Borislav Pekić. Živi i radi u Novom Sadu.

Đorđe Pisarev - I noć se uvukla u njegovo srce
Đorđe Pisarev – I noć se uvukla u njegovo srce