Margaret Atvud

Nagrada ”Zlatni venac” za Margaret Atvud

Na ovogodišnjem, 55. po redu, izdanju pesničkog festivala Struške večeri poezije, koji se u Strugi (Makedonija) održava krajem avgusta, slavnoj kanadskoj književnici Margaret Atvud biće svečano uručena nagrada „Zlatni venac“ za poeziju.

Margaret Atvud romansijerka, pesnikinja, književna kritičarka i aktivistkinja rođena je u Otavi 1939. godine. Smatra se jednom od najznačajnijih kanadskih književnica, a u svojim delima bavi se feminističkim pitanjima, koja istražuje kroz različite žanrove.

Zahvaljujući se žiriju „Zlatnog venca“ na dodeljenoj nagradi, Atvudova je u pismu navela da će joj biti zadovoljstvo da poseti Makedoniju, zemlju drevne kulture i tradicije u kojoj nikada ranije nije boravila. Dodeljeno priznanje joj veoma znači, jer je njena poezija do sada uglavnom bila u senci njenog proznog stvaralaštva.

Atvudova je dobitnica 40-ak svetskih književnih nagrada. Za roman „Sluškinjina priča“ 1987. godine dobila je nagradu „Artur Č. Klark“, dok je za roman „Slepi ubica“ iz 2000. godine zavredila prestižnu Bukerovu nagradu. Počasni je profesor na 30-ak univerziteta, među kojima su: Oksford, Kembridž, Harvard, Sorbona, Edinburg i drugi.