Tomas Diš

Na današnji dan rođen je Tomas Diš

Višestruko nagrađivani SF pisac Tomas Diš rođen je 02. februara 1940. godine.

Najpoznatiji je bio po romanima Genocid, Logor koncentracije i 334, kao i noveli Hrabri mali toster, po kojoj je snimljen animirani film 1987. godine.

Veći deo njegovog opusa pripada Novom talasu, pokretu koji se na američkoj sceni naučne fantastike razvio 60-ih godina prošlog veka, a koji je karakterisalo eksperimentisanje i visoko književno umeće.

U svojim delima Diš se bavio mračnim slikama budućnosti čovečanstva, uverljivo predstavljajući društvene odnose, naročito između vlasti i pojedinca, u kojima za slabe nema mesta.

Njegov roman Logor koncentracije kritika je ocenila kao jedno od najboljih dela naučne fantastike objavljenih 1960-ih godina.

Zrelost i ozbiljnost autorskog pristupa temi o samouništavajućoj želji za znanjem u tehnološki razvijenom društvu, svrstavaju ovo delo u red romana kao što su Mi Evgenija Zamjatina, Hakslijev Vrli novi svet ili Orvelova 1984.  

Pored dela naučne fantastike, pisao je i horor romane od kojih su zapaženi bili M.D. i Biznismen, kao i detektivske romane od kojih je najveću popularnost imao Jeka oko njegovih kostiju.

Diš je objavio više knjiga poezije pod pseudonimom Tom Diš, a njegovi radovi objavljivani su kako u žanrovskim publikacijama, kao što je SF magazin Amazing Stories, tako i u prestižnim književnim časopisima, kao što je The Paris Review.

Bio je i uvaženi kritičar. Prikaze knjiga i pozorišnih predstava objavljivao je u Vašington postu i Los Anđeles tajmsu.

Tragično je preminuo 04. jula 2008. godine.