Uroš Petrović - Mračne tajne Ginkove ulice

“Mračne tajne Ginkove ulice” u nominaciji za nagradu “Mali princ”

Roman u zagonetkama “Mračne tajne Ginkove ulice” Uroša Petrovića nominovan je za međunarodnu nagradu “Mali princ”. To priznanje se tradicionalno dodeljuje za najbolju knjigu za decu i mlade izdatu u regionu. Sama nominacija autoru donosi plaketu “Mali princ”, dok će se dobitnik glavne nagrade znati 18. maja uveče, posle zbrajanja glasova koji će biti saopštavani uživo iz svih zemalja učesnica.

Knjiga “Mračne tajne Ginkove ulice”, pored neobičnog dizajna i trejlera koji je nekoliko nedelja prikazivan u beogradskim bioskopskim salama, specifična je i po inovativnoj literarnoj formi, do sada nezabeleženoj u književnosti za decu.

Ova knjiga donosi nastavak avantura zelenokose devojčice Marte Smart viđenih u nagrađivanom romanu “Misterije Ginkove ulice” (2008). Ovog puta, Martu izazov dovodi pred vrata neobične kuće u obliku svetionika, čiji je vlasnik tajanstveni došljak sa severa, profesor Šizlap. Prema glasinama koje kolaju gradom, profesorovi naumi su da u podrumu svoje vile napravi niz do sada neviđenih ispita, koji će naizmenično bistriti i mračiti um namernika. A pravo da uđe u podrum i vidi čuda koja se u njemu kriju, može dobiti samo onaj ko tačno odgovori na tri pitanja u nizu. Pravi izazov za Martu…