Miljan Marković TAJNA VILE MORO (2010)

TAJNA VILE MORO, Miljan Marković

(Mali Nemo, Pančevo, 2010)

 

Piše: Ivan St. Rizinger

Dobro skriven od očiju javnosti rat između Vampira i Lovaca i danas besni diljem Evrope. Sve malobrojnije vampirske porodice nalaze bespuća, tu se nastanjuju, vrebajući zalutale “normalce” kao višegodišnji izvor “hrane”. To bi otprilike bila postavka ovog romana.

Miljan Marković smešta svoju priču na najveću nemačku planinu Cungšpic, koja se nalazi na samoj granici sa Austrijom, ka kojoj se upućuje grupa amatera planinara iz Berlina, naivno verujući da će provesti ugodan vikend na svežem, planinskom vazduhu…

Pisac zaplet vešto atipizuje, osporavajući mnoge osobine po kojima su Vampiri poznati još od Brema Stokera. Nije ni čudo ako znamo da prvi datirani izveštaji o postojanju vampira, baš pod tim imenom, iz 1725. godine potiču iz naših krajeva, iz sela Kisiljeva, opština Velika Gradiška.

Markovićevi vampiri su relativno lako savladivi u realnoj borbi, ali u njihovoj dimenziji bitke su unapred izgubljene. Otporni su na luk i svetlo, a ne mora im se kolac zabosti u srce da bi umrli. Njihovim gostima, ipak, zagarantovan je doživotni ostanak u “Vili Moro” ma koliko mislili da ima izlaza.

Sve u svemu jedna odlična horor saga koja promoviše na pravi način reprezentativne vrednosti odabranog žanra, te tako i njegovog novog zastupnika na ovdašnjim prostorima – autora Miljana Markovića.