Margaret Atvud

Margaret Atvud dobitnica PEN/Pinter nagrade

Engleski PEN centar je sredinom meseca proglasio poznatu kanadsku književnicu Margaret Atvud dobitnicom ovogodišnje PEN/Pinter nagrade za društveni angažman.

Nagrada PEN/Pinter ustanovljena je 2009. godine, godinu dana nakon smrti nobelovca Harolda Pintera po kome nosi ime. Priznanje se uručuje britanskom piscu koji u svojim delima žestoko i nepokolebljivo izražava društveni angažman i kroz intelektualni fokus pokušava da definiše vrednosti na kojima je Harold Pinter istrajavao „pravu istinu o našim životima i našem društvu“.

Od ove godine su se po prvi put u izboru za nagradu našli pisci iz Republike Irske i Komonvelta.

Kanadska književnica Margaret Atvud poznata je, između ostalog, po aktivizmu usmerenom na očuvanje životne sredine i borbu za ljudska prava.

Njoj će nagrada PEN/Pinter biti uručena 13. oktobra u Britanskoj biblioteci, kada će kao laureat imati privilegiju da obznani ime dobitnika ove nagrade u kategoriji za hrabrost.

Margaret Atvud je rođena 1939. godine u Otavi. Teme o kojima piše veoma su raznovrsne: priroda, muško-ženski odnosi, politička pitanja, nacionalni identitet, istorija.  Iako je najpoznatija po svojim romanima, njen književni opus obuhvata: poeziju, kratke priče, knjige za decu i književnu kritiku.

Dobitnica je mnogih međunarodnih i nacionalnih nagrada, među kojima su „Buker“ i „Artur Č. Klark“. Nosilac je više ordena, a počasni je profesor na 30-ak univerziteta, među kojima su: Oksford, Kembridž, Harvard, Sorbona, Edinburg i drugi.