Almanah KNJIŽEVNA FANTASTIKA 2016

Književna fantastika 2016

“Ovaj godišnjak, raskošnog i raznovrsnog sadržaja odista opravdano zauzima reprezentativnu ulogu i predstavlja verodostojan, prvenstveno informativan presek domaće i svetske S/SF-scene, kako njenog spisateljskog, tako i teorijskog segmenta.”
– Slobodan Ivkov

 

 

 

ISBN 978-86-7702-468-0
821.163.41-32(082.2)
821.163.41(047.53)(082.2)
821.09(082)
COBISS.SR-ID 223407628

Urednici: Dragoljub Igrošanac i Mladen Jakovljević
Izdavač: Čarobna knjiga
Za izdavača: Borislav Pantić
Lektura: Jelena Trošić
Korektura
: Nevena Bojičić
Prelom i priprema: Čarobna knjiga
Obim: 218 str, 24 cm.
Tiraž: 200
Štampa: Simbol, Petrovaradin

UVODNA REČ

Mnogo je truda i vremena bilo potrebno da se fantastičnom iznova potvrdi značaj koji mu pripada kao delu ljudske stvarnosti, ravan onom kakav mu je pridavan u sada već mitskim vremenima prošlosti, dalekim, maglom obavijenim periodima istorije, ili u srednjem veku, kada granice između stvarnosnog i fantastičnog, ovostranog i onostranog, mogućeg i nemogućeg, nisu bile jasne, lako uočljive i jednostavno odredive. Nakon par vekova nastojanja da se navedene opozicije jasno razdvoje, postojanje i opstajanje fantastičnog u umetnosti potvrđuje da su te granice ostale zamagljene. Mitovi i verovanja ne oblikuju poimanje i doživljaj stvarnosti onako kako su to nekada činili, ali svako vreme, svako doba ima svoje mitove i verovanja, sa svim svojim lepotama i užasima. Njih danas oblikuju gotovo neverovatni domašaji i tempo razvoja civilizacije. Oni stvarnost ispunjavaju brojnim naučno-tehnološkim otkrićima i dostignućima, do juče smatranim teško ostvarivim, neverovatnim i gotovo jednako fantastičnim kakve su nekada bile vizije koje su u snove donosili Morfej, Fobetor i Fantaz. U dubinama podsvesti one ostaju iste, samo su im na površini manifestacije drugačije, transformisane u nova obličja u skladu s vremenom u kojem živimo.

Brojni su autori i teoretičari pokušali da fantastično definišu, ali ono umešno i uspešno izmiče svakom pokušaju da se jasno, nedvosmisleno, konačno i univerzalno odgovori na pitanje: „Šta je fantastika?“

Ovaj, treći broj almanaha Književna fantastika, kao i prethodna dva, nastoji da odgovori na ovo naizgled jednostavno pitanje. Ma koliko da se svaki takav pokušaj nemogućim činio, činjenica da pred sobom imamo treći broj govori u prilog tome da ova nastojanja nisu zaludna. Književna fantastika ne nudi definicije kao odgovore, nego čitaocima želi da pruži doživljaje, utiske i ideje fantastičnog i o fantastičnom, u kojima je, kao u ogledalu, moguće uočiti odraze stvarnosti, ma koliko da se oni mogu iskrivljenim činiti. Jer stvarnosno i fantastično jedno bez drugoga ne postoje i sagledavanje samo jednoga od njih, isključivanjem onog drugog, daće nepotpunu, nedovršenu i osiromašenu sliku sveta.

Priča „Lobanja“ Filipa K. Dika otvara ovaj broj Književne fantastike, u kojem se, za razliku od prethodna dva, uz značajne glasove srpske teorije i prakse, fantastičnom višeglasju pridružuju i autori iz inostranstva. Uz ovu priču, prozni blok čine i dela Zorana Živkovića, Filipa Davida, Lorda Dansejnija, Gorana Skrobonje, Bobana Kneževića, Ilije Bakića i Ivana Nešića, koji će svojim osobenim stilovima i pristupima demonstrirati bogatu raznovrsnost kazivanja o neobičnim svetovima sa druge strane stvarnosti, onako kako to čine istinski majstori pisane reči.

Potrudili smo se da ovoga puta naročito obradujemo ljubitelje teorije i esejistike odabirom radova nekih od najpoznatijih svetskih teoretičara i kritičara. Uz Džona Kluta i Darka Suvina, tu su i tekstovi Dejana Ajdačića i Vladislave Gordić-Petković, kao i prilozi proučavalaca žanrovske proze Dejana Ognjanovića, Mladena Jakovljevića i Mladena Milosavljevića.

Vodili smo zanimljive razgovore sa trojicom autora. U intervjuu sa Darkom Suvinom, koji je uradila Zorica Đergović-Joksimović, saznaćete, između ostalog, kako ga je i zbog čega Filip K. Dik svojevremeno prijavio FBI-ju. Đorđe Pisarev razgovara sa Ilijom Bakićem povodom njegovog opsežnog leksikona najznačajnijih žanrovskih pisaca „101 lice fantastike“. Sa jednim od najistaknutijih srpskih proučavalaca horor žanra i urednikom popularne edicije „Poetika strave“ Dejanom Ognjanovićem razgovarao je osnivač Književne fantastike Dragoljub Igrošanac.

U segmentu Scena književni kritičar Slobodan Ivkov, u članku posvećenom domaćoj teoriji fantastike, govori o 30 odabranih dela i ambijentu u kome su ona objavljena tokom protekle decenije. Tu je i prilog o sve zapaženijem Regionalnom festivalu fantastične književnosti, bijelopoljskom REFESTICON-u, partnerskoj manifestaciji koja nam je pomogla da ove godine almanah realizujemo u obliku koji je pred vama.

U prilogu o preplitanju fantastične književnosti i devete umetnosti Milan Jovanović predstavlja nagrađivani strip serijal Lokot i ključ Džoa Hila i Gabrijela Rodrigeza.

Segment posvećen prikazima odabranih dela fantastike objavljenih u protekle dve godine otvara Miloš Jocić tekstom o romanu Zakopani džin Kazua Išigura, koji je prošle godine u Engleskoj izazvao naročitu pažnju književne kritike. Miloš Cvetković predstavlja zbirku priča o duhovima Zazviždi i ja ću ti doći M. R. Džejmsa, Ilija Bakić daje osvrt na novo izdanje zbirke priča Vrata u zidu H. Dž. Velsa i na književni prvenac Endija Vira Marsovac, a Đorđe Bajić piše o luksuznom izdanju Knjige o džinovima ilustratora i pisca Petra Meseldžije.

Dragoljub Igrošanac i Mladen Jakovljević
Beograd / Novi Sad, april 2016.

SADRŽAJ

PROZA

 • Filip K. Dik – Lobanja
 • Zoran Živković – Telefon
 • Filip David – Priča o turskom časovničaru
 • Lord Dansejni – Drumski razbojnik
 • Goran Skrobonja – Zeleno
 • Boban Knežević – Neparnom stranom ulice
 • Ilija Bakić – Prazni zidovi
 • Ivan Nešić – Suteren pod sjajem prozirnog neba

OGLEDI

 • Džon Klut – Fantastika
 • Darko Suvin – Okrenutost utopiji i naučnoj fantastici na početku novog veka
 • Dejan Ajdačić – Velesova knjiga u slovenskoj književnoj fantastici
 • Vladislava Gordić Petković – Duhovni i glas duhova
 • Dejan Ognjanović – Lavkraft puni 125 godina
 • Mladen Jakovljević – Dik, kiberpank i stvarnost
 • Mladen Milosavljević – Posle devedeset godina

INTERVJUI

 • Darko Suvin (Zorica Đergović Joksimović)
 • Dejan Ognjanović (Dragoljub Igrošanac)
 • Ilija Bakić (Đorđe Pisarev)

SCENA

 • Slobodan Ivkov: Ogled posle više stotina prikaza
 • Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON

STRIP

 • Milan Jovanović: Lokot i ključ – crni biser savremenog američkog stripa

PRIKAZI

 • Miloš Jocić: Zakopani džin – Kazuo Išiguro
 • Miloš Cvetković: Zazviždi i ja ću ti doći – M.R. Džejms
 • Ilija Bakić: Vrata u zidu – H.Dž. Vels
 • Ilija Bakić: Marsovac – Endi Vir
 • Đorđe Bajić: Knjiga o džinovima – Petar Meseldžija