Mapa dana - Ransom Rigs

”Mapa danâ” Ransoma Rigsa kao uvod u američke čudnovate

Izdavačka kuća Orfelin objavila je četvrti roman Ransoma Rigsa iz serijala o čudnovatoj deci gospođice Peregrin, pod naslovom Mapa danâ.

I dok se radnja prethodna tri dela odvijala u Evropi, sa ovim romanom počinje američki ciklus. Svet američkih čudnovatih je haotičan i bez pravila, bez vremevrtki i solidarnosti, prepušten bandama i klanovima, obeležen rasnom segregacijom. Ukratko, on izgleda kao „nenormalni svet normalnih“ koji je do paroksizma doveden čudnovatim moćima i u njemu se većina Rigsovih evropskih aktera, ako ne i svi, veoma teško snalazi. I sam Džejkob Portman, Amerikanac, glavni junak ovog serijala, po prvi put vidi skriveno, užasno lice Amerike.

Ransom Rigs je Mapom danâ uspeo gotovo nemoguće – da oneobičenom, zapanjujućem svetu čudnovatih iz prethodnih knjiga (Dom za čudnovatu decu, Grad pustoduha i Biblioteka duša) doda nove tonove i realističke konotacije koje na paradoksalan način taj svet čine još više nadrealnim, ali sa istinskom, gotovo tragičkom dubinom. Zbog toga će budući čitaoci, otkrivajući Mapu danâ, moći da osete neku vrstu kreativne zbunjenosti kao da tek delimično prepoznaju taj svet, i biće preplašeni poput snevača koji se obreo u tuđim snovima.

Kao i prethodne knjige i ova je ilustrovana sablasnim starim fotografijama koje su sada u ispranom, bledom koloru. Prevod je uradio Sava Kuzmanović.

Mapa dana - Ransom Rigs
Mapa danâ – Ransom Rigs