Refesticon raspisao konkurs za priču o Knezu Vladimiru

Refesticon raspisao konkurs za priču o Knezu Vladimiru

Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje raspisao je međunarodni konkurs za zbirku kratkih priča „Knez Vladimir“ za peti Regionalni festival fantastične književnosti Refesticon 2017.

Organizacioni odbor je odlučio da tema konkursa petog festivala, koji se održava naredne godine u Bijelom Polju, bude posvećena obeležavanju jubileja hiljadu godina državnosti Crne Gore i tim povodom odabrao godišnjicu pogubljenja kneza Vladimira Dukljanskog, sveca i vladara, koga poštuju sve konfesije i nacije na ovim prostorima.

„Odlučili smo se da na ovaj način obeležimo jubilej državnosti i nakon zbirke posvećene Petru II Petroviću Njegošu i njegovim delima pozovemo pisce da pošalju priče koje su fantastika, fantazija, pa čak i naučna fantastika ili horor čiji je glavni motiv knez Vladimir“, kaže organizator festivala direktor Radija Bijelo Polje mr Dragić Rabrenović.

On ističe da je najmanje tri razloga za raspisivanje konkursa sa ovom temom posvećenom vladaru poznatom i pod nazivom Jovan Vladimir, koji se u nekim izvorima tituliše i kao kralj i koji je na prevaru pogubljen pre hiljadu godina.

„Osim obeležavanja jubileja, drugi razlog je što je reč o istorijskoj ličnosti čiji život se graniči sa mitom koji je i dobro poznat kroz legendu o Vladimiru i Kosari. Treći razlog se krije u činjenici da je u vremenu vladanja povezivao celi Balkan, a u samoj ideji festivala jeste ponovno ujedinjenje regije kroz kulturu i književnost“, ističe Rabrenović.

Konkurs za kratke priče od tri do osam strana otvoren je do 01. aprila naredne godine za sve zainteresovane autore, bilo da su početnici ili istaknuti pisci koji stvaraju na nekom od jezika sa Ex-Yu područja bez obzira odakle dolaze. Svi autori čije priče odabere međunarodni žiri biće pozvani da učestvuju na Refesticon-u koji se održava u maju naredne godine u Bijelom Polju.

Refesticon

Propozicije konkursa:

  1. Na konkurs se mogu slati samo neobjavljene priče (epska ili naučna fantastika, fantazija, horor, legende i vilinske priče) sa motivom Svetog Vladimira kneza Dukljanskog;
  2. Priče mogu biti na crnogorskom, srpskom, hrvatskom ili bosanskom jeziku, dužine od 3 do 8 stranica;
  3. Tekst treba poslati isključivo elektronskom poštom na adresu refesticon@gmail.com i to u Word-u (font Arial, veličina 12) sa naslovom, imenom i prezimenom autora/autorke, kratkom biografijom (do 300 reči) i kontakt podacima;
  4. Jedan autor/autorka može poslati samo jednu do sada neobjavljenu priču u bilo kojoj formi za čije autorstvo i odgovara;
  5. Potrebno je da priče budu posvećene glavnom motivu konkursa, a radnja se može odvijati u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti;
  6. Krajnji rok za slanje priča je 01.04.2017. godine;
  7. Objavljene priče se ne honorarišu i ne dodeljuju se nagrade za najbolju;
  8. Izbor pristiglih priča će obaviti međunarodni žiri, dok će rezultati biti objavljeni pre održavanja festivala;
  9. Odabrane priče će biti objavljene u zbirci „Knez Vladimir“ koja će premijerno biti predstavljena na 5. Regionalnom festivalu fantastične književnosti Refesticon 2017, koji se održava u Bijelom Polju, Crna Gora.